Hybášková bude královéhradecká jednička lidovců

Praha - Předsedkyně Evropské demokratické strany (EDS) Jana Hybášková povede do předčasných voleb kandidátku KDU-ČSL v Královéhradeckém kraji. Z rozhodnutí lidoveckého celostátního výboru nahradí někdejšího místostarostu Jičína Jiřího Vitvara, který bude na kandidátce druhý, oznámil to předseda strany Cyril Svoboda. O umístění Hybáškové, která uzavřela s lidovci smlouvu o předvolební spolupráci, lidovci diskutovali více než tři hodiny, přičemž Svoboda prosazoval, aby Hybášková vedla středočeskou kandidátku.

Své postavení jedničky ve středních Čechách však uhájila Lenka Ptáčková Melicharová. Za napjaté atmosféry jednání dokonce po hlasování výboru odešla kvůli tomu, že byla hlasováním nahrazena Hybáškovou. Později ji členové zasedání pozvali zpět s tím, že se situace změnila. „Velkorysý člověk ukázal velké gesto,“ komentoval později rozhodnutí Vitvara Svoboda s tím, že si je jist, že královéhradečtí voliči KDU-ČSL budou podporovat celou kandidátku.

S rozhodnutím výboru Hybášková souhlasí, informoval novináře předseda KDU-ČSL na tiskové konferenci s tím, že bývalá europoslankyně ve čtvrtek novináře seznámí se svým plánem pro Královéhradecký kraj. Průběh zasedání odmítl komentovat. „Nemá to význam, důležitý je výsledek,“ uvedl. Ještě předtím členům výboru řekl, že nechce v médiích slyšet o tom, kdo zvítězil a kdo prohrál.

Rozhodnutí Vitvara je obdivuhodné, říká Ptáčková Melicharová

Lidovci v Královéhradeckém kraji již dříve Hybáškovou jako jedničku odmítli, nabídli jí druhé místo. Vzhledem k předpokládaným volebním výsledkům by z této pozice neměla velké šance. Předseda královéhradecké KDU-ČSL Jiří Veselý ještě dnes dopoledne uvedl, že současný ředitel jičínské pobočky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Vitvar je kvalitní kandidát a regionálně známá osobnost, má mu proto patřit na kandidátce prvenství.

Středočeští lidovci odmítli pustit jedničku Ptáčkovou Melicharovou ve středu večer. O změnu kandidátky je požádalo předsednictvo. Podle Ptáčkové Melicharové už v kraji probíhá kampaň zaměřená na venkovské voliče tak, aby se KDU-ČSL vyhranila proti ostatním stranám, v této koncepci by podle ní Hybášková neuspěla. I Ptáčková Melicharová dnes ocenila rozhodnutí Vitvara. „Je to od něj obdivuhodné,“ uvedla.

Vydáno pod