Podle Peciny nedodržují kraje při vybírání poplatků zákon

Praha - Ministr vnitra Martin Pecina poslal hejtmanům dopis, ve kterém je upozorňuje, že nedodržují při vybírání poplatků zákon. Do konce srpna se mají k výhradám vyjádřit. Pecina, kterého do vlády nominovala ČSSD, chce zrušit proplácení poplatků, i když zřejmě právě poplatky vyhrály sociální demokracii loňské krajské volby. Hejtmani se proti Pecinovu rozhodnutí hodlají bránit, protože trvají na tom, že proplácením poplatků žádný zákon neporušují. Informaci přinesly Hospodářské noviny.

Jestli hejtmani nezačnou poplatky vybírat, nebo radikálně nezmění způsob jejich vracení, hodlá je k tomu ministr donutit. Ministerstvo vnitra může zrušit jakékoli krajské usnesení a kraje musí jeho rozhodnutí do 60 dní splnit. Pak se sice mohou bránit u soudu, ale než padne verdikt, musí rozhodnutí Peciny respektovat. „Tento sociálně demokratický ministr musel uznat, že hejtmani jednají protiprávně, nemohl to žádným způsobem zakrýt,“ řekl ČT místopředseda ODS David Vodrážka.

Ministr ale v nejbližší době krajům proplácení zdravotnických poplatků nejspíš nezakáže. Počká na další analýzu současného stavu a také na hlasování Poslanecké sněmovny o předlohách, které mají poplatky úplně zrušit či výrazně omezit. Poslanci budou o normách, které jim s úpravami vrátil Senát, hlasovat na schůzi, která začne 8. září. „Jelikož některé kraje změnily způsob vyplácení regulačních polatků, tak jsme si od nich znovu vyžádali podklady,“ vysvětluje zdržení mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Martin Pecina:

„Pokud kraje nezačnou dodržovat v otázce vybírání poplatků zákon, tak jim zrušíme usnesení jejich krajských zastupitelstev, která krajům umožňují poplatky pacientům proplácet.“

Hejtmani z ČSSD se proti Pecinovu rozhodnutí chtějí ohradit. „Pokud nám ministerstvo zakáže poplatky proplácet, obrátíme se na soud. Trváme na tom, že proplácením poplatků žádný zákon neporušujeme,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. „Určitě se budeme bránit. Argumenty ministra vnitra se nám totiž zdají být chabé,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.

Rath: Víceméně jsme byli jen dotázáni na postup a způsoby realizace

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) potvrdil, že kraj příslušný dopis od ministerstva dostal: „Já i naši právníci ho neinterpretujeme tak tvrdě, že by nás ministerstvo vyzývalo něco rušit nebo měnit, víceméně jsme byli jen dotázáni na postup a způsoby realizace.“ Právníci podle něj zpracovávají odpověď, která by měla být hotova do konce tohoto měsíce. Šéf Asociace krajů ČR a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) zdůraznil, že neexistuje žádné rozhodnutí ministerstva vnitra, které by konstatovalo, že kraje proplácením poplatků lidem porušují zákon.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že Pecina kraje upozornil na základě analýzy, kterou zadal na přelomu února a března ještě jeho předchůdce Ivan Langer. Bývalý ministr ale Pecinu kritizuje, že díky hotové analýze měl proplácení poplatků zakázat už dávno. „Měl být důraznější a rychlejší a říci, ukončete porušování zákona nebo zasáhnu,“ dodal Langer.