Místenky na papežovy mše si zatím objednalo 104 tisíc lidí

Brno - Místenky na zářijové bohoslužby s papežem Benediktem XVI. si zatím objednalo 104 tisíc lidí. Na mši v Brně o ně požádalo 69 tisíc lidí, o bohoslužbu ve Staré Boleslavi má v současné době zájem zhruba 35 tisíc poutníků. Jen na brněnskou mši přijde podle odhadů organizátorů více než 100 tisíc lidí. V médiích se objevovaly i mnohem vyšší odhady, podle biskupství ale nebyly reálné. Dějištěm mše v moravské metropoli bude letištní plocha v Brně-Tuřanech. Brány areálu se otevřou v neděli 27. září již ve 04:00, tedy šest hodin před začátkem mše. Pro ty, kteří chtějí přijet ještě dříve, zřejmě nedaleko areálu vyroste stanové městečko. Benedikt XVI. je prvním papežem, který brněnskou diecézi navštíví. Hlava katolické církve navštíví Česko ve dnech 26. až 28. září.

První vlna objednávání místenek prostřednictvím farností skončila 7. srpna, nyní biskupství zpracovává formuláře a v září místenky rozešle zpět na jednotlivé fary. Lidé, kteří si místenku nestihli objednat, ji mohou získat od 10. do 24. září jak na některém z biskupství, tedy v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Litoměřicích, Olomouci, Ostravě, Plzni a Praze, tak také v prodejnách Karmelitánského nakladatelství. Poslední možností je vyzvednout si místenku přímo na místě před začátkem bohoslužby, tedy 27. září na letišti Brno-Tuřany nebo 28. září na Proboštské louce ve Staré Boleslavi.

Na mši může přijít kdokoliv. Lidé bez místenky ale musí počítat s tím, že se zařadí do některého ze zadních sektorů. Ve Staré Boleslavi i v Brně jsou připraveny volné sektory i pro ty, kteří se rozhodnou k účasti na poslední chvíli. Lidé by si ale měli na bohoslužbu přivstat. Na obou místech budou areály otevřeny už od 04:00 a od 06:30 začne na pódiích přípravný program, který má nejen ukrátit lidem čekání, ale také vytvořit vhodnou atmosféru pro mši slouženou papežem. „Chtěli bychom, aby se atmosféra podobala 'půlnoční' o Vánocích, kdy padají hranice mezi lidmi a jsme si blízko,“ uvedl generální vikář brněnské diecéze Jiří Mikulášek.

Ze zahraničí mají podle Víta Zatloukala z České biskupské konference velký zájem především slovenští poutníci: „Zájem je také z Polska, Německa a Rakouska, i když i ve Staré Boleslavi i v Brně se jedná o nemalé počty těch, kteří si místenku přes internet objednali. Pro zahraniční účastníky je tato možnost prodloužena až do konce srpna.“

Na mši přijede i biskup z Bangladéše

Biskupství v Brně zatím pokračuje v přípravách mše. Z firmy v polském městě Kierlikowka objednalo 40 zelených ornátů pro ohlášené biskupy z Česka i z ciziny. „Ornáty si po návštěvě papeže budou moci odkoupit jednotlivé farnosti a kněží jako památku,“ uvedl koordinátor liturgické části příprav Karel Janoušek. Patrně nejdelší cestu urazí do Brna biskup Paul Ponen Kubi z Bangladéše.

Kvůli mši objednali organizátoři také 500 deštníků se znakem brněnského biskupství v bílém poli. „Deštníky jsou poznávací znamení, které bude signalizovat věřícím, kde se nachází kněz nebo jáhen podávající svaté přijímání,“ uvedl farář Vladimír Záleský z přípravného týmu. Biskupství shromažďují i informace o základních kamenech z celé republiky, které jsou určeny pro nové kostely, malé kaple, křížové cesty a další stavby. Papež jim požehná při brněnské mši.