Kritika Topolánka ohledně dovolené přichází i z vlastních řad

Praha - Do Mirka Topolánka se kvůli jeho nedávné dovolené v Itálii pustil i místopředseda ODS Petr Nečas. V rozhovoru, který v pátek otisknou Hospodářské noviny, uvedl, že Topolánek by měl okolnosti své dovolené lépe vysvětlovat, protože lidem vadí, že jim důležité okolnosti ještě neobjasnil. Topolánkovi to už prý řekl, ten to však „ne zcela akceptoval“. Topolánek, který čelí spekulacím, zda si dovolenou platil sám, zatím nezveřejnil účty za pobyt v Toskánsku, ani jméno skutečného majitele domu, ve kterém tam bydlel. Nečas tak nepřímo navázal na sociální demokraty, kteří Topolánka vyzvali, aby účty za dovolenou a skutečného majitele domu, ve kterém tam bydlel, do týdne zveřejnil.

„Ti, kteří nejsou motivováni závistí, sami jsou slušně zajištění a mohli by si takovou dovolenou bez problémů dopřát, kritizují nízkou míru empatie a sociální inteligence a určitou necitlivost,“ odpověděl Nečas na otázku, jak členové ODS podle jeho poznatků hodnotí Topolánkovo vystupování v souvislosti s dovolenou. Dodal, že to zaznívá i od přesvědčených voličů ODS, kteří na tom materiálně „rozhodně nejsou špatně“.

Aféru rozpoutaly fotografie zachycující šéfa ODS v Itálii v luxusní vile a na jachtě společně s lobbisty a podnikateli, včetně šéfa ČEZu Martina Romana. Jejich spojení s bývalým premiérem vyvolalo spekulace o tom, zda si Topolánek platil dovolenou sám. ODS dosud zveřejnila nájemní smlouvu k domu, kde Topolánek bydlel, podepsanou jeho přítelem Markem Dalíkem, účet za pronájem auta a fakturu za návrat Topolánka do ČR.