Exekutorská komora spouští bezplatné poradny pro veřejnost

Praha – V době stále rostoucího počtu nařízených exekucí spouští exekutorská komora projekt bezplatných poraden pro veřejnost. Zájemci se v nich dozví všechny informace, které se týkají exekučního procesu. Poradny se v první fázi otevřou v Brně na Exekutorské komoře ČR a v Praze v SOS centru Diakonie. Veřejnosti budou k dispozici od 2. 9. 2009, vždy jednou týdně ve středu. V případě zájmu veřejnosti by podle viceprezidenta komory Jiřího Proška měly další vzniknout ve všech bývalých krajských městech. Smyslem poradny je podle prezidentky komory Jany Tvrdkové i to, aby lidé své dluhy začali řešit a nenechávali vše na poslední chvíli.

„Poradny jsou určeny nejen pro dlužníky, ale i pro věřitele, kteří potřebují získat informace o tom, jak se domoci svých pohledávek,“ uvedla Tvrdková. Soudní exekutoři, případně další kvalifikovaní zaměstnanci exekutorských úřadů, poradí i lidem, kteří vědí, že mají dluhy, ale ještě s nimi nebylo zahájeno exekuční řízení, proto neví, co je čeká. Bezplatné poradny by měly pomoci hlavně lidem, kteří nemají peníze na právníka.

Většina stížností na exekutory pramení podle Tvrdkové i z toho, že lidé jsou neinformovaní: „Myslíme, že se nám tímto způsobem podaří přiblížit exekuční řízení veřejnosti, protože celý exekuční proces je pro běžné lidi formální a složitý. Ne každý má navíc na to, aby navštívil advokáta.“

Exekucí jsou navíc často zasaženi i lidé, kteří nemají s dluhem nic společného, například rodinní příslušníci, pronajímatel bytu nebo zaměstnavatel. „Tyto osoby nejsou účastníci řízení, každý exekutor má navíc povinnost mlčenlivosti, nemůže tedy sdělovat žádné podrobnosti,“ uvedla Tvrdková. Poradna proto podle ní těmto lidem pomůže získat informace jak například ochránit svůj majetek.

Jiří Prošek:

„Jednotlivé kauzy mají často pro dlužníky i třetí osoby velmi jednoduchá řešení. Tím, že se ale dlužník v exekučním právu neorientuje, tak není schopen toto řešení udělat a exekuce se zbavit.“

Záměrem projektu je podle Tvrdkové službu institucionalizovat. Exekutorská komora poskytuje poradenskou službu po celou dobu svého fungování prostřednictvím svých právníků. Poradenství ale nebylo nijak organizované a komora navíc sídlí v Brně. Jednotlivé poradny budou nově i na neutrální půdě. Podle Proška totiž mají někteří lidé problém přijít přímo do exekutorského úřadu: „Mají určitý blok.“ Dotazy do poradny bude možné klást i telefonicky, pro osobní návštěvu je lepší se předem objednat.

Nařízené exekuce meziročně stoupají o 100 až 150 tisíc

Počet nařízených exekucí meziročně stoupá o 100 až 150 tisíc. V loňském roce bylo nařízeno 554 tisíc exekucí, podle Tvrdkové by číslo do konce letošního roku mohlo přesáhnout i 700 tisíc.

Jana Tvrdková
Zdroj: ČT24