Paroubek chce od Aktuálně omluvu, hrozí žalobou

Praha - ČSSD vyzvala server Aktuálně.cz, aby se omluvil za zveřejnění údajného výroku šéfa ČSSD Jiřího Paroubka o tom, že by neměli být zaměstnáváni „lidé z jiných kultur“. V opačném případě se chce Paroubek bránit soudní cestou. Paroubek předtím vyzval server, aby zveřejnil nahrávku, na níž je jeho kontroverzní vyjádření. To se ale nestalo. „Nikdo z účastníků schůzky kromě redaktorky Aktuálně.cz výrok tak, jak byl uveden v médiích, neslyšel. Výrok tedy je lživý,“ prohlásila mluvčí ČSSD Kateřina Blechová. Sám Paroubek upozornil na to, že informace vznikla až deset hodin po jeho návštěvě na kutnohorském úřadu práce, kde měl údajně sporný výrok zaznít, a že nahrávka je sestříhaná. Aktuálně.cz si ale za článkem stojí.

„Ta informace vznikla asi deset hodin po mé návštěvě. Byl bych opravdu velmi rád, aby zveřejnili celou tu nahrávku, ne aby pospojovali čtyři věty a udělali z nich dvě,“ řekl ČT Paroubek. Ředitel Aktuálně.cz Jakub Unger ale za svými reportéry stojí: „Zatím, co jsme zveřejnili, si stojíme. Naši reportéři pana Paroubka slyšeli přímo na místě a bylo tam mnoho svědků.“  

Paroubek v Kutné Hoře reagoval na informaci, že tchajwanská společnost Foxconn, která ve městě vyrábí LCD monitory a počítačové komponenty, si podle úředníků často vybírá na volná místa pracovníky z Vietnamu a Mongolska. 

Paroubkův sporný výrok:

"Není vhodné zaměstnávat lidi z jiných kultur, už tu pak zůstanou. Naučí se jazyk, mají děti a je z toho etnický problém."

Ředitel kutnohorského úřadu práce Václav Kaše si ale vůbec neuvědomuje, že by Paroubek během své návštěvy takový výrok pronesl: „Takhle jsem to nevnímal ani náhodou.“ Podle něj se hovořilo o tom, že zaměstnavatelé ve snaze získat povolení na zaměstnávání zahraničních dělníků používají argumenty, že jsou tito pracovníci spolehlivější a levnější: „Já si nevybavuji, že by ten výrok zazněl tak, jak je napsaný.“ Zároveň podotkl, že novináři seděli úplně na druhém konci místnosti a Paroubek k nim byl otočen zády. Kolem prý nepřetržitě chodili fotografové a cvakaly spouště. Že by jejich rozhovor byl nahráván, si neuvědomuje. 

Paroubek podezřívá Langera

Paroubkův údajný výrok dnes kritizoval například předseda Strany zelených Ondřej Liška. Paroubek vyslovil také podezření, že do celé záležitosti vstoupil místopředseda ODS Ivan Langer. „Vetřel jsem se coby muška na ono jednání na kutnohorském úřadu práce a zlá slova jsem vám našeptal, abych vás očernil před voliči. Potom jsem rychle přeletěl do Prahy a v převlečení za editora vyvěsil vaše slova na web,“ reagoval poté Langer.

Ivan Langer
Zdroj: ČT24
Vydáno pod