Fischer zatím dělá to, co politickým stranám slíbil

Praha – Úřednický kabinet Jana Fischera za celých sto dní své existence neučil nic, čím by si uškodil. Chová se více méně přesně tak, jak politickým stranám slíbil, a až na výjimky nečiní žádné zásadní změny. Pozitivně experti i veřejnost hodnotí, jak se hned po uvedení do funkcí ministři vypořádali s ukončením českého předsednictví EU. Premiéra Fischera lidé v červenci dokonce zařadili mezi nejdůvěryhodnější české politiky. Velká část ministrů však zůstává pro veřejnost prakticky „neviditelná“. Podle redaktora deníku Právo Marka Přibila například jen málokdo zná ministry nominované za sociální demokracii, narozdíl od těch, kteří jsou v překlenovací vládě za ODS.

„Například ministryně Jurásková prosazuje zdravotnické poplatky s ještě větší razancí než bývalý ministr Julínek. Obdobné je to na obraně a stejně je vidět i ministr financí Janota,“ dodal Přibil ve Studiu ČT24. 

Nicméně podle průzkumů je vidět, že současná vláda má v očích veřejnosti vyšší kredit než předchozí vlády. Důvodem může být podle politologů i skutečnost, že resorty v úřednické vládě řídí odborníci, nikoli politici, což obnovuje důvěru v politiku jako takovou. „Vláda má vyšší kredit v očích občanů, neboť vládne v jakési tichosti, bez politických šarvátek,“ vysvětlil Přibil.

Studio ČT24 ke 100 dnům Fischerovy vlády (zdroj: ČT24)

Premiér občas příliš podléhá politickým lídrům

Podle komentátora Týdne Miroslava Koreckého Fischerova vláda dobře zvládá denní administrativu. V osobě Fischera strany získaly to, co potřebovaly. Nicméně sám premiér občas podléhá politickým tlakům. „Premiér se možná zalekl té možnosti, která se mu nabízela, a proto v některých případech podlehl tlaku politických stran. Jde například o jmenování šéfa Úřadu pro hospodářskou soutěž, jehož jméno mu politické strany přinesly na talíři, a on je jenom odkýval. Podobně se stáhnul i v případě, kdy tlačil na dohodu ohledně nového eurokomisaře, politici však tehdy rozhodli, že o tom se budou bavit až po volbách,“ komentoval ve Studiu ČT24 činnost premiéra Fischera Korecký. 

Někteří ministři nejsou podle politologů zrovna úředničtí ministři. Mezi ně patří i Martin Pecina či Daniela Kovářová. Fischer se podle Koreckého na jejich mediální přestřelky s politickými stranami jen bezmocně dívá a jemně je kárá. „Je to případ právě Martina Peciny na ministerstvu vnitra, kdy by měl premiér zasáhnout minimálně podobně jako v případě ministryně Kovářové, kterou pokáral dopisem.“ Korecký se domnívá, že Pecina přetváří ministerstvo k obrazu svému, což by ministr úřednické vlády neměl. Podobně jako ministryni Kovářové jako úřednické ministryni nepřísluší strukturální změny, které na ministerstvu spravedlnosti prosazuje.

Kabinet čeká dohoda o škrtech v rozpočtu

Nicméně hlavní úkol kabinet čeká až po prázdninách, a to dohoda na velkých škrtech v rozpočtech jednotlivých ministerstev. Ministr financí Eduard Janota má připravit rozpočet pro vládu, která vzejde z voleb, a pro období, kdy se bude Česko muset vypořádat s hospodářskou krizí. Apolitická vláda může navrhovat nepopulární opatření, Janota už naznačil, že nedotknutelné nemusejí zůstat ani sociální dávky, rozhodnutí ale bude muset učinit až nová politická sestava.

V září čeká Česko masivní předvolební kampaň, pokud výsledky voleb umožní rychlé sestavení nové vlády, Fischer a jeho tým přenechají svá křesla ve Strakově akademii nástupcům za dva až tři měsíce.

  • Martin Pecina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1045/104492.jpg
  • Daniela Kovářová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1002/100187.jpg
Vydáno pod