Vláda se po dovolené opět pustí do práce

Praha – Dnes se po vládních prázdninách schází kabinet premiéra Jiřího Fischera. Na programu má například projednání novely zákona o veřejných zakázkách, která zavádí černou listinu nedůvěryhodných firem, tzv. blacklist.  Kromě toho se bude vláda dnes zabývat strategií obnovy krajů postižených letošními záplavami. Na programu má rovněž několik návrhů ministerstva pro místní rozvoj pro oblast bydlení. Řešit se také bude návrh zákona, který posiluje pravomoci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Nakonec ministři posoudí návrh na jmenování 103 nových profesorů a nového rektora Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích – dvaatřicetiletého Marka Vochozky.

Nedůvěryhodným firmám hrozí pokuta

Firmy, které nepřiznají všechny údaje nebo uvedou falešné informace například o obratu či budou mít problémy s úplatky, nedosáhnou po tři roky na státní zakázky. Kvůli úplatkářství se o to zasazuje také Evropská unie. Takovým firmám kromě zapovězených tendrů bude hrozit až desetimilionová pokuta. Novelu chce ve sněmovně předložit Miloslav Vlček (ČSSD) na poslední zářijové schůzi ještě před předčasnými volbami. Kvůli tomu také navrhuje, aby ji poslanci schválili ve zrychleném procesu, tedy už v prvním čtení.

Vláda projedná novelu o státních zakázkách (zdroj: ČT24)

Mementem může být příklad společnosti Trade Fides. V době, kdy policie zatkla její představitele a obvinila je z korupce, získala tato firma v klidu další milionové zakázky od ministerstva obrany. Tučný úplatek měl skončit v rukou důstojníka. Listina hříšníků je podle Transparency International krok správným směrem, i když trochu polovičatý. Stačí totiž, aby očerněná firma založila dceřinou společnost - ta se pak do výběrových řízení hlásit může. Veřejně přístupnou databázi by mělo vést ministerstvo pro místní rozvoj, jména dodávat antimonopolní úřad. Fungovat by měla od začátku příštího roku, jinak Česku hrozí sankce z Bruselu.

Obnova území po povodních

Vláda po návratu z dvoutýdenní dovolené také zrekapituluje škody, které způsobily v červnu a v červenci povodně. Ministr dopravy Gustáv Slamečka předloží výčet škod na dopravní infrastruktuře a majetku státu, ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška strategii obnovy nejpostiženějších oblastí. Tato strategie vychází z odhadů nákladů vyčíslených Jihočeským, Ústeckým a Olomouckým krajem. Materiál se zaměřuje především na státní pomoc při obnově obecního a krajského majetku prostřednictvím programu spravovaného ministerstvem pro místní rozvoj, kde je navrhováno 2,7 miliardy korun. Dále jde o podpůrné nástroje v oblasti bydlení spravované ministerstvem, kde je navrhováno 367 milionů, a Státním fondem rozvoje bydlení.

Vedle změn rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení bude kabinet rozhodovat také o dílčích úpravách v programu Panel, které mají odstranit překážku v podobě příliš přísné podmínky pro zateplování panelových domů, a o změně v poskytování dotací na výstavbu sociálního bydlení, které bude nově umožněno i soukromým investorům. 

Antimonopolní úřad, důchodová reforma i trenéři

Vláda rovněž rozhodne o návrhu zákona, který posiluje pravomoci antimonopolního úřadu. Návrh vychází ze směrnice Evropského parlamentu a posiluje pravomoci ÚOHS. Úřad by například mohl vyslovit neúčinnost smlouvy, která byla uzavřena v hrubém rozporu se zákonem o veřejných zakázkách či s koncesním zákonem. 

Kabinet probere i harmonogram zpracování národního plánu ochrany obyvatelstva před nebezpečnými látkami a vyslechne zprávy o stavu prací na důchodové reformě a aktivitách ministerstva vnitra a policie v boji proti extremismu. 

Ministři posoudí také návrh novely vládního nařízení, který má pomoct například sportovním trenérům. Novela nařízení, které souvisí se zákonem o pedagogických pracovnících, upravuje některé nedostatky zjištěné v praxi. Podle předkládací zprávy se dnes například stává, že trenéři v rámci své pracovní doby doprovázejí žáky a studenty na sportovní soutěže, tato účast se jim ale nezapočítává do pedagogické činnosti. To se má změnit. Ředitel školy by nově mohl započítat až čtyři hodiny účasti trenéra na soutěži do týdenního rozsahu jeho přímé pedagogické práce.

  • Korupce autor: Martin Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/12/1151.jpg
  • Povodně na jihu Čech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/965/96424.jpg
  • Úřad pro ochranu hospodářské soutěže autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/105/10435.jpg