Pecina nevěří, že Randák používá i aktivní rozvědčíky

Praha - Ministr vnitra Martin Pecina nevěří tomu, že by se na „toskánské kauze“ šéfa ODS Mirka Topolánka podíleli aktivní rozvědčíci. Řekl to v Otázkách Václava Moravce s tím, že ho ředitel civilní rozvědky Ivo Schwarz přesvědčil, že k ničemu takovému nedochází. Topolánek totiž v rozhovoru pro sobotní Právo prohlásil, že bývalý šéf rozvědky Karel Randák se chová, jako kdyby byla tajná služba jeho, a že používá i činné lidi v rozvědce. Ti mu měli pomoci pořídit fotografie z Topolánkovy dovolené v Itálii, které ho zachycovaly mimo jiné s lobbisty a byznysmeny a dalšími politiky. Médiím dal inkriminované fotografie právě Randák.

„Pokud by to byla pravda, bylo by to mimořádně závažné,“ prohlásil Pecina. Současný šéf rozvědky Schwarz mu prý na dotaz v této věci řekl, že je zcela absurdní, aby aktivní rozvědčíci spolupracovali s Randákem. Pecina se domnívá, že se jedná o součást předvolební kampaně. Schwarze se odvolávat nechystá.

Mirek Topolánek (ODS) pro Právo:

„Randák se choval, jako kdyby ta tajná služba byla jeho. On si ji tak trochu zprivatizoval. Dodnes se k ní chová, jako kdyby byla jeho. Nemohu na veřejnosti říkat více, než co teď řeknu vám: Jsou jednoznačné důkazy o tom, že (Randák) používá i činné lidi v aktivní službě v této rozvědce. Je to prokázáno.“

Aféru rozpoutaly fotografie zachycující šéfa ODS v Itálii v luxusní vile a na jachtě společně s lobbisty a podnikateli, včetně šéfa ČEZu Martina Romana. To vyvolalo spekulace o tom, zda si Topolánek platil dovolenou sám. ODS dosud zveřejnila nájemní smlouvu k domu, kde Topolánek bydlel, podepsanou jeho přítelem Markem Dalíkem, účet za pronájem auta a fakturu za návrat Topolánka do ČR. Do kritiky Topolánka se kromě největšího rivala, ČSSD, pustili i členové ODS - například Petr Nečas řekl, že by měl Topolánek okolnosti svojí dovolené lépe vysvětlovat. Sociální demokracie předsedu ODS vyzvala k tomu, aby účty za dovolenou a skutečného majitele domu, ve kterém tam bydlel, do týdne zveřejnil. Bývalý šéf rozvědky Randák fotografie dal Mladé frontě Dnes, později ale tvrdil, že snímky od něj chtěl samotný redaktor. MF Dnes později přinesla informaci, že kompromitující videa podle všeho natáčel bývalý důstojník tajné služby Petr Bakeš, který dříve byl Randákovým podřízeným. Randák z čela rozvědky odešel na jaře před třemi lety, oficiálně kvůli reorganizaci a snížení počtu tajných služeb. Už tehdy se spekulovalo o jeho blízkém vztahu k ČSSD, která proti jeho propuštění protestovala.

Místopředseda ODS Ivan Langer:

„Pecina se chová jako stranický ministr, jeho cílem je bořit, nikoliv tvořit.“

Pecina odmítá, že by odvolání Houby bylo politicky motivované

Pecina se v Otázkách také nepohodl se svým předchůdcem na ministerském postu Ivanem Langerem (ODS) ohledně odvolání náměstka policejního prezidenta Jiřího Houby. Langer tvrdí, že odvolání Houby je na politickou objednávku, podobně mluví i samotný Houba. Langer obviňuje Pecinu z toho, že nerespektuje a překračuje mandát úřednické vlády a kope za ČSSD, která ho do úřednické vlády nominovala. Že by stál Pecina za odvoláním Houby, ministr odmítá: „Nehovořil jsem s policejním prezidentem o odvolání náměstka Houby, viděl jsem ho společensky dvakrát nebo třikrát, nikdy jsem s ním nehovořil mezi čtyřma očima, nevím, proč bych měl policejního prezidenta o něco takového žádat,“ řekl Pecina. Langerovi také řekl, ať na něj podá žalobu či trestní oznámení, jestli má pocit, že porušil zákon.

Vydáno pod