Žalobci zastavili stíhání Urbanové kvůli křivému svědectví v kauze Čunek

Praha - Žalobci zastavili stíhání Marcely Urbanové obviněné z křivého svědectví v případu údajné korupční aféry lidoveckého expředsedy Jiřího Čunka. Svědkyně vypovídala sice nepravdivě, ale neprokázalo se, že úmyslně. Rozhodnutí není pravomocné, je možné proti němu podat stížnost. Urbanové hrozily až tři roky vězení. Bývalou Čunkovu sekretářku policisté obvinili loni v červnu. Podle nich totiž lhala o okolnostech, za jakých Čunek jako vsetínský starosta přijal v roce 2002 údajný půlmilionový úplatek.

Ke stejnému závěru dospěla i Obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1. „Urbanová vypovídala způsobem a za takových vnitřních a vnějších okolností, které neumožnily vyslovit závěr o tom, že tak činila úmyslně, což je nezbytná forma zavinění pro trestný čin, pro který byla stíhána,“ potvrdila také mluvčí Městského státního zastupitelství Praha Štěpánka Zenklová.

Zkreslit výpověď Urbanové mohly podle žalobců její složité vztahy s Čunkem a vysoká mediální sledovanost celé kauzy. Zároveň soudkyně upozornila na fakt, že Urbanová nebyla ani oznamovatelkou trestného činu.

Telefonát mluvčí Štěpánky Zenklové (zdroj: ČT24)

Do kauzy Jiřího Čunka se možná vloží i ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Ta prostudovala obsáhlý spis a už ví, jestli podá ústavní stížnost. Své rozhodnutí ale nechce prozradit, podle svých slov prý nechce ovlivňovat blížící se volby do poslanecké sněmovny. „Občané tohoto státu mají mít všechny informace k dispozici, jak to je jenom možné,“ uvedla k tomu ministryně.

Kauza údajné Čunkovy korupce hýbala českou politikou více než rok. Policie tehdejšího lidoveckého předsedu obvinila v únoru 2007 z přijetí půlmilionového úplatku od realitní společnosti H&B Real. Žalobce Arif Salichov však stíhání Čunka opakovaně zastavil s vysvětlením, že se trestný čin nestal. Čunek kvůli obvinění na čas odešel z vlády, po zastavení stíhání se vrátil, v lednu však znovu a za jiných okolností oznámil odchod. Důsledkem Čunkovy kauzy je řada dalších trestních stíhání a žalob.