Tři pravděpodobní žháři z Vítkova jsou z Horního Benešovska a Opavska

Ostrava - Tři ze čtyř pravděpodobných žhářů z Vítkova jsou podle zjištění České televize mladí muži z Horního Benešovska a Opavska, kteří patřili k aktivním příznivcům krajně pravicových skupin. Policie nechce jména, která ČT zjistila, zatím potvrdit. Při dubnovém žhářském útoku utrpěla dvouletá Natálie Kudriková popáleniny druhého a třetího stupně na 80 procentech těla. Její léčba je zatím úspěšná. V ostravské nemocnici přesto stráví ještě několik měsíců a bude muset podstoupit minimálně pět transplantací. Lékaři ještě musí transplantovat třicet procent tkáně. Léčba stála víc než pět milionů korun. Zdravotní pojišťovna chce peníze vymáhat po těch, kteří mají Natálku na svědomí.

Podle České televize patří mezi tři obviněné ze žhářského útoku Ivo Müller, Jaromír Lukeš a David Vaculík. Müller a Vaculík žijí v Horním Benešově. První jmenovaný pracoval u technických služeb. Pětadvacetiletý Vaculík před pár měsíci odmaturoval na zdejším stavebním učilišti. Lukeš před dvěma roky organizoval demonstraci v Přerově, kde vystupoval i předseda Dělnické strany Tomáš Vandas. Známí obviněných mladíků nechtějí věřit, že by právě oni stáli za vražedným útokem na Romy.

„Jsou to oba chlapci ze slušných rodin,“ uvedl starosta Horního Benešova Jaroslav Žerotínský (SNK), který ale zároveň připustil, že oba mladíci dávali své extremistické názory najevo už dřív: „Před třemi, čtyřmi lety se u nich nějaké sklony projevily, ale čistě jen verbálně.“ Müllerův soused navíc obviněného poznal na společné fotografii neonacistů z Bruntálska a Opavska.

Obviněným hrozí 12 až 15 let vězení

Sympatizanti extremistických skupin čelí obvinění z pokusu o vraždu s rasovým motivem na více osobách a osobě mladší patnácti let. Soud na ně již uvalil vazbu a v případě odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody v rozmezí 12 až 15 let. Při rozsáhlé policejní akci bylo zadrženo celkem dvanáct osob, devět mužů a tři ženy, obviněna byla nakonec jen čtveřice mužů.

Holčička už je při vědomí, samostatně přijímá potravu a navazuje oční kontakt.  Na konci týdne už by s ní mohla být na pokoji její matka, což by také mohlo přispět k rychlejšímu uzdravování. Ostravští odborníci na popáleniny při léčbě holčičky využili unikátní metodu transplantace umělé kůže, která dokáže nahradit spodní část lidské kůže. Svrchní část ale stejně ještě musí získat transplantací. Lékaři proto vždy odeberou Natálce část kůže z hlavy, ale pak musejí čekat, než se místo zahojí. Zhruba polovinu nutných transplantací už mají lékaři za sebou.

Léčba stála víc jak pět milionů

Natálku probudili lékaři z umělého spánku před víc jak týdnem. Holčička si ponese následky po celý život. To, že vůbec přežila, považují lékaři za zázrak. Prodělala několik sepsí a její stav byl kritický, lékaři jí museli nahradit několik orgánů. Ani teď ale nejsou vyloučeny komplikace, které ji mohou kdykoliv ohrozit na životě. Další léčba se bude podle ředitele nemocnice Svatopluka Němečka opět pohybovat v řádech milionů korun. „Tyto peníze by následně pojišťovna rozhodně měla požadovat po pachatelích tohoto zrůdného a barbarského činu,“ řekl.

Neznámí žháři na domek devítičlenné romské rodiny zaútočili v noci na 19. dubna. Do domu vhodili tři zápalné láhve s benzinem. Při následném požáru byli tři lidé zraněni, nejvážněji právě Natálka. Její matka i otec také skončili v péči popáleninového centra ostravské fakultní nemocnice. Před časem ale byli oba propuštěni do domácího léčení.