Kovářová: Vláda má pro změny na ministerstvech dostatečný mandát

Praha - Současná vláda má podle ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové dostatečný mandát k tomu, aby mohla provádět změny na svých ministerstvech. Kovářová to uvedla v reakci na výtky premiéra Jana Fischera, který jí v dopise odeslaném koncem července vyčítal personální obměny na jejím úřadě s tím, že úřednický kabinet má omezený mandát. Fischer dnes na tiskové konferenci po jednání vlády potvrdil, že se s Kovářovou kvůli problematice jejího resortu v úterý sejde.

„Jsem přesvědčena, že mým úkolem není trpně udržovat status quo, zvlášť za současné ekonomické situace státu,“ odpověděla ministryně Fischerovi v dopise. Ministryně podle svých slov předsedu vlády o změnách v jejím úřadu předem informovala a on nic nenamítal. Je prý proto překvapena změnou Fischerova postoje. Své kroky mu prý plánuje vysvětlit osobně na schůzce, která proběhne v úterý.

Daniela Kovářová:

„Považuji naši vládu slovy prezidenta Klause, který tuto vládu jmenoval, nikoli za letní, ale za plnohodnotnou, vedoucí tento stát do mimořádných voleb, navíc s mandátem více než dostatečným.“


Ministryně v dopise zároveň vyčetla předsedovi vlády způsob, jakým se o jeho nesouhlasu s vedením ministerstva dověděla. Média podle ní znala obsah Fischerova psaní dříve než ona: „Tento způsob komunikace mezi členy vlády, mezi mužem a ženou v jednom týmu, nepokládám právě za gentlemanský a přínosný.“

Fischer: Zveřejnění dopisu v médiích je neslýchané

Premiér se dnes proti tomu, že se jeho dopis určený ministryni objevil v médiích, ostře ohradil: „Nedal jsem žádný pokyn, aby dopis paní ministryni byl postoupen médiím. Nemám zvyk, abych si se svými kolegy nebo se svým týmem vyměňoval korespondenci prostřednictvím redakcí.“ To, že se plné znění jeho dopisu objevilo v médiích, označil za neslýchané.

Kovářová v červenci odvolala z funkce svého náměstka pro legislativu Františka Korbela a o několik dní později také vrchní ředitelku legislativně-právní podsekce Danu Prudíkovou. Premiérovi se ale nelíbilo, že chce ministryně zrušit i brněnskou a ostravskou pobočku Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Kvůli omezenému mandátu by podle něj v oblasti justice neměly být prováděny takové změny, které budou mít hluboký dopad na resort.

Vydáno pod