Na české silnice vyjel první handicapovaný, který řídí nohama

Přelouč (Pardubicko) - Osmnáctiletý Jakub Tomeš z České Třebové se narodil bez horních končetin. Díky moderním technologiím a speciální úpravě však přesto může usednout za volant, a dnes se tak po závěrečných zkouškách stal prvním Čechem, který může řídit pouze nohama. Volant koriguje levou nohou pomocí podpůrného systému (kuličky), pedál brzdy a plynu pak ovládá pomocí pravé nohy pákou, která je umístěná pod volantem. Podle instruktorů jezdí stejně dobře jako lidé bez handicapu.

Tomeš doufá, že brzy získá od státu příspěvek na auto, aby mohl po prázdninách dojíždět do školy. Ve svém voze navíc bude muset zaplatit i speciální úpravy. „Odmalička jsem toužil řídit auto a udělat si řidičský průkaz, takže to je takový sen, který se mi dnes vyplnil,“ řekl handicapovaný řidič po složení zkoušek.

Jeho instruktor Miroslav Bureš dodává, že lidé sice mohou mít předsudky, ale jsou zbytečné. „Jakub ukazuje, že když to zvládl on, zvládnou to i jiní. Pravděpodobně nebude jediný, kdo v republice řídí nohama, ale osobně o jiném případu nevím. Handicapovaní jsou zodpovědní řidiči,“ řekl.

V Přelouči si řidičský průkaz udělal i herec Krytinář

Ve speciálně upraveném autě je sedačka řidiče posunutá dozadu a úpravy řízení prozrazuje snad jen namontovaná kulička na volantu. Tomeš si dokáže nohama zapnout pásy. Auto je na automatickou převodovku. Velmi podobně vypadají auta pro lidi, kteří například přišli po úraze o nohy a řídí pouze rukama.

Řidičský průkaz získal Tomeš v autoškole určené speciálně pro handicapované. Instruktor Bureš tak například učil řidiče, který neměl nohy a jednu ruku. Nedávno v Přelouči získal řidičský průkaz na přívěs 120 centimetrů vysoký herec Jiří Krytinář. Speciálně upravené auto řídí pouze rukama.

Vydáno pod