Kovářová zřejmě zruší dvě pobočky olomouckého zastupitelství

Praha – Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová se dnes setkala s premiérem Janem Fischerem. S předsedou vlády probrala situaci okolo personálních změn, které na ministerstvu učinila a které jí Fischer vytkl. V Profilu Studia 6 Kovářová naznačila, že v současnosti se přiklání k variantě zrušit ostravskou a brněnskou pobočku vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Také se sama chystá učinit další krok v kauze vyšetřování bývalého ministra Jiřího Čunka (KDU-ČSL).

V tuhle chvíli se dokončuje analýza situace, mám již na stole výhody i nevýhody… V tuhle chvíli je určitě více argumentů pro zrušení, než pro nezrušení," prohlásila o rušení poboček ministryně Kovářová s tím, že ke stanovisku ji nevedou jen důvody finanční, ale také organizační. Podle vlastních slov se také Kovářová opírá o doporučení nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké a vrchní státní zástupkyně v Olomouci Mileny Hojovcové.

Podle slov Kovářové prý samotní zástupci dotyčných poboček při společné schůzce konstatovali, že „při případném zrušení poboček nedojde k jakémukoli negativnímu vlivu na činnost, vyšetřování a podobně.“ Ministryně dodala, že na rozhodnutí bude mít oproti původnímu očekávání pouze 14 dní.

Politolog Tomáš Jelínek ve Studiu ČT24:

„Pomyslnou ochrannou ruku nedrží paní ministryně jen nad nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou, ale také nad vrchní zástupkyní Hojovcovou, která dělá, dovolím si říci, čistky na moravských státních zastupitelstvích, nad panem Rampulou, který dělá čistky v severočeském státním zastupitelství… Zatím to vypadá, že tady vítězí určitá úzká skupina lidí, která ovládla určitý stupeň státního zastupitelství.“

Fischer s rušením poboček nesouhlasí

Premiér dnes na společné schůzce s ministryní vyjádřil lítost nad tím, že obsah jeho dopisu o personálních změnách na úřadu unikl do médií. Fischer prý Kovářovou ujistil, že veškeré personální změny v rezortu spadají do její kompetence, ale stále má výhrady k rušení zmíněných poboček olomouckého zastupitelství. Na to prý podle premiéra ministryně mandát nemá. Kovářová i přesto hodlá přesvědčovat Fischera o správnosti takového kroku.

Daniela Kovářová
Zdroj: ČT24