Hasler a J&T podezřelí z podílu na korupci v Karibiku

Praha - Britská policie prověřuje roli lichtenštejnského podnikatele Markuse Haslera a česko-slovenské finanční skupiny J&T při údajném uplácení premiéra karibských ostrovů Turks a Caicos, které Británie spravuje. Kauza přímo nesouvisí s letošním pronájmem luxusní vily v italském Toskánsku lidem z okolí předsedy ODS a expremiéra Mirka Topolánka, v níž jména Haslera a J&T rovněž figurují.

Přes firmu Arling Anstalt, za kterou jedná Hasler, byly propláceny podezřelé aktivity bývalého premiéra ostrovů Michaela Misicka, který kvůli podezření z korupce letos na jaře odstoupil. Peníze mu údajně plynuly přes pražskou pobočku banky J&T. Případem se zabývala britská vyšetřovací komise, letos zveřejnila své závěry. Mimo jiné doporučila, aby byli Misick a čtyři bývalí ministři postaveni před soud pro korupci a několik dalších trestných činů. Podle jejích závěrů se ostrovní vláda nechala korumpovat zahraničními investory a její nejvyšší představitelé utráceli desítky milionů dolarů za jachty, letadla, domy, drahá auta a pozemky.

Slovenský miliardář Mario Hoffman založil s Misickovými bratry na ostrovech firmy, přes které chtěl na ostrově Salt Cay postavit velký pětihvězdičkový hotelový komplex za více než 600 milionů dolarů, avšak minulý týden ohlásil zastavení výstavby. Středisko se mělo rozkládat na 320 hektarech a mělo tam být mimo jiné 75 luxusních rezidencí, 130 apartmánů v bytových domech, pět restaurací, přístav pro 80 jachet, luxusní lázně a dvě fitness centra.

 ##GMAP:2492:Turks Caicos##

Projekt podpořila J&T, poskytla výhodný úvěr s malým krytím

Společně s Hoffmanem šla do projektu J&T. Hoffman také zařídil u místní vlády pronájem pozemků, na nichž chtěl komplex postavit. Vyšetřovací komise zjistila, že J&T Banka poskytla Misickovi úvěr šest milionů dolarů, který nebyl vůbec splácen. Půjčka nebyla úročena a nebylo ani vymáháno její splácení. Podle komise bylo nestandardní i její krytí - Misick za ni ručil jen padesátiprocentním podílem svého bratra ve společnosti, která měla údajně v úmyslu postavit na Salt Cay golfové hřiště. Úvěr zařizovala a finančně kryla Arling Anstalt. Ta hradila i účty z kreditní karty, kterou J&T Banka Misickovi poskytla.

Vyšetřovací komise zjistila, že Misick měl u J&T v Praze dva účty. Banka je v písemném podání komisi označila za „vnitřní účty“, ale tento termín nevysvětlila. Hoffman vyšetřovatelům přiznal, že byl sponzorem obou hlavních politických stran na ostrovech a že každá od něj před volbami v roce 2006 dostala nejméně půl milionu dolarů.

Podle deníků Hoffman popírá, že by měl s J&T cokoliv společného, ovšem J&T o společné investici informovala již před dvěma lety na svém webu. Hoffman a Misick také jakoukoliv možnost korupce vyloučili a celý postup označili za „standardní“. Mluvčí J&T Banky Petr Málek nechtěl vztahy mezi Arling Anstalt, Haslerem a J&T Bankou komentovat. „Ke společnosti Arling Anstalt mohu říct jen to, že není se skupinou J&T nijak majetkově propojena,“ řekl. Zdůraznil také, že J&T Banka „není v údajné korupční aféře na karibských ostrovech nijak vyšetřována“. Nicméně dva klienti pražské J&T Banky budou nakonec v ostrovní kauze na základě závěrů britské vyšetřovací komise postaveni před soud pro korupci.

Spojitost s Toskánskou aférou? Spíše analogie

Deníky poukazují i na to, že Arling Anstalt patří pod společnost Gantner&Hasler Treuhandanstalt, tedy zastřešující firmu, kterou vlastní Hasler. Gantner&Hasler Treuhandanstalt stejným způsobem vlastní firmu Raben Anstalt, na níž je napsána toskánská vila, kterou si letos v létě pronajal Topolánkův přítel Marek Dalík a kde Topolánek trávil dovolenou. I v tzv. toskánské kauze figurovala finanční skupina J&T - její manažer Ondřej Popelka zprostředkoval prodej vily Haslerově společnosti Raben Anstalt.