Úředníci popřeli napojení na Janouškova konta

Praha - Vysocí magistrátní úředníci Jiří Toman a Petr Ďurica, kteří údajně měli podle některých médií přístup ke švýcarskému kontu podnikatele Romana Janouška, dnes na jednání městské rady tuto informaci popřeli. S jejich odpovědí je spokojená i náměstkyně primátora Markéta Reedová (SNK ED), která vyjádření úředníků požadovala. Janouška podle některých médií švýcarští vyšetřovatelé podezírají z praní špinavých peněz. Reedová už před týdnem oba úředníky vyzvala, aby spojení s Janouškem buď potvrdili, nebo vyvrátili. Toman i Ďurica jí pak v dopise odpověděli. Náměstkyně ale přesto chtěla, aby se celá záležitost otevřela i na zasedání rady. Dnes si vyjádření obou úředníků nakonec vyžádal primátor Pavel Bém (ODS). Vedení hlavního města se už po dnešku nebude zabývat údajným napojením Janouška na pražský magistrát.

„Oba úředníci na jednání přišli a na otázky, které jsem předeslala, odpověděli,“ uvedla náměstkyně s tím, že oba jednoznačně popřeli přístup k Janouškovým kontům. „Mě v tuto chvíli jejich vyjádření stačí. Samozřejmě kdyby se objevily jasné důkazy, že pánové Ďurica a Toman nemluví pravdu, pak by se věc radikálně měnila a požadovala bych jejich rezignaci. Zatím takové důkazy nejsou,“ doplnila Reedová.

Reedová doufá, že rada města také brzy přijme protikorupční strategii, kterou už jednou odmítla. Ta by totiž měla řešit i problematiku zadávání veřejných zakázek a nakládání s majetkem města, která je v kompetenci těchto dvou úředníků. „Věřím, že se zlepší i spolupráce s oběma řediteli, protože doposud například v rámci mapy korupčních rizik nebyli ti nejaktivnější,“ poznamenala Reedová.

Markéta Reedová ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod