Ústavní soud odmítl Ďuričkovu stížnost proti vazbě

Brno - Vazba pražského hoteliéra Bohumíra Ďurička byla podle Ústavního soudu (ÚS) oprávněná a soudy neporušily jeho základní práva. ÚS označil Ďuričkovu stížnost proti rozhodnutím o vazbě za zjevně neopodstatněnou. Muž usvědčený z vraždy Václava Kočky mladšího je už ve výkonu trestu. Vrchní soud mu v červnu uložil 12,5 roku vězení.

„Stěžovatel v ústavní stížnosti v podstatě opakoval argumenty, které uplatnil již v průběhu trestního řízení, zejména v žádosti o propuštění z vazby, v návrzích na přijetí peněžité záruky a písemného slibu a ve stížnosti proti rozhodnutí soudu prvního stupně. Obecné soudy se s těmito argumenty zákonným způsobem vypořádaly,“ stojí v usnesení Ústavního soudu. Postupem a vazebními rozhodnutími obecných soudů v posuzované věci nedošlo podle ústavních soudců k porušení základních práv.

Ďuričko ve stížnosti uvedl řadu námitek. Pražské soudy se podle něj při prodlužování vazby nevypořádaly s jeho argumenty. Rozhodnutí podle něj nejsou ani řádně odůvodněna. Tvrdil také, že vazba zkomplikovala jeho obhajobu. Neměl podle svých slov možnost medializovat své postoje v ostře sledované kauze. Soudy vazbu zdůvodňovaly především rizikem útěku, protože Ďuričkovi hrozil vysoký trest.

Hoteliér zastřelil Kočku mladšího loni v říjnu v pražské restauraci Monarch po křtu a autogramiádě knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ďuričko obžalobu odmítá, Kočku mladšího prý zavraždit nechtěl. Od počátku se hájí tím, že se pouze přiměřeně bránil fyzickému útoku.

Restaurace, v níž Bohumír Ďuričko zastřelil Václava Kočku ml.
Zdroj: ČT24