Bývalý funkcionář ČSSD musí zaplatit pokutu za padělanou lustraci

Ostrava - Bývalý vysoký funkcionář ČSSD Marian Kuś musí zaplatit pokutu sto tisíc korun za to, že se před krajskými volbami v roce 2004 prokazoval padělaným lustračním osvědčením. Rozhodl o tom odvolací senát Krajského soudu v Ostravě. Podle něj Kuś svým jednáním poškodil ministerstvo vnitra a důvěru obyvatel v systém vydávání lustračních osvědčení. Rozsudek už je pravomocný, Kuś chce ale podat dovolání k Nejvyššímu soudu. „Znovu jen zopakuji, že jsem nefalšoval lustrační osvědčení v originále a ani jeho kopii,“ řekl po vynesení rozsudku.

Krajský soud tak zrušil téměř totožný původní rozsudek ostravského okresního soudu. Podle něj totiž Kuś svým jednáním poškodil i ČSSD. „Poškozeným je ministerstvo vnitra. ČSSD možná poškozena byla, to ale do této kauzy nepatří,“ vysvětlil soudce s tím, že odsouzený poškodil dobré jméno ministerstva a důvěryhodnost vydávání lustračních osvědčení.

Soudce dnes navíc řekl, že ani odvolací senát se nezabýval myšlenkou, kdo osvědčení padělal. Rozhodně ale podle něj existují dva rozdílné dokumenty. „První, pozitivní, vydalo ministerstvo vnitra,“ řekl soudce s tím, že druhé je negativní se stejným datem a jednacím číslem. Právě to Kuś předložil svým spolustraníkům.

V závěrečné řeči požadovala právní zástupkyně Kuśe zproštění obžaloby. Argumentovala tím, že její klient nikoho nepoškodil, a tak nevznikla škoda. Tvrdila také, že se jedná o zpolitizovanou kauzu. Naopak státní zástupce politickou rovinu odmítl s tím, že se jedná o kriminální čin. „Jednalo se o úskočný kariéristický krok, který poškodil voliče i ministerstvo vnitra,“ řekl.

Celá kauza se táhne od roku 2004. Tehdy Kuś před krajskými volbami straně předložil negativní lustrační osvědčení, i když byl podle údajů ministerstva vnitra vědomým spolupracovníkem StB. Policie Kuśe nejprve obvinila z padělání a pozměňování veřejné listiny, obvinění později zrušila, protože nešlo o ověřenou kopii. Později zrušilo krajské státní zastupitelství i Kuśovo další stíhání, v němž čelil podezření z poškozování ČSSD. Nebylo totiž možné přesně specifikovat, jak by měl Kuś stranu poškodit. Před soud se dostala až třetí žaloba. Podle ní poškodil Kuś ministerstvo tím, že na osvědčení například zfalšoval podpis ministra vnitra.

Podle informací z médií je Kuś bývalý elitní komunistický rozvědčík, který se před rokem 1989 infiltroval do církevního prostředí v Československu a Polsku. Rozvědka počítala i s jeho vysláním do Vatikánu.