Radar NATO u Slavkova prochází testy a jitří vášně

Sokolnice (Brněnsko) - Odborníci začali testovat technologie radaru protivzdušné obrany NATO v Sokolnicích u Brna. Po kontrole by mělo být zařízení letos na podzim uvedeno do zkušebního provozu. Výstavba radaru na někdejším slavkovském bojišti byla spojena s vleklými protesty, jeho stavbu musel posuzovat i Ústavní soud.

V médiích se dnes původně objevila zpráva, že armáda spustila radar ve zkušebním provozu, a tuto informaci potvrdilo i ministerstvo obrany. Několik hodin později ji ale dementovalo.

Ke zřízení páteřního radaru protivzdušné obrany NATO se Česká republika zavázala se vstupem do Severoatlantické aliance v roce 1999. Zařízení za půl miliardy korun, střežící vzdušný prostor nad Moravou, je 30 metrů vysoké a tvoří jej mohutná kopule.

Reportáž Anety Hronové (zdroj: ČT24)

Starostové chtějí ubezpečení o zdravotní nezávadnosti

V pátek na žádost jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) proběhne v Sokolnicích zasedání bezpečnostní rady kraje. Se starosty obcí slavkovského bojiště se zde sejde i ministr obrany Martin Barták. „Musíme hledat nějakou domluvu. V první řadě nám jde o to, aby byl provoz zařízení po zdravotní stránce bezpečný,“ řekl starosta Sokolnic Jiří Životský.

Představitelé obcí očekávají, že ministerstvo obrany doloží podrobné testy potvrzující, že provoz radaru je pro zdraví obyvatel Slavkovska nezávadný. Požadují také, aby byly všechny obce v okolí zahrnuty do systému včasného varování.

Odpůrci: Stavba je na místě napoleonského bojiště nevhodná

Stavbu přímo na slavkovském bojišti od začátku provázely protesty a některé obce se s armádou dodnes soudí o pozemky. Lidé si stěžovali, že jim radar ruší signál u mobilních telefonů a televize a že nenapravitelně poškodil ráz slavného slavkovského bojiště. To je hrobem asi 40 000 vojáků padlých v roce 1805 v napoleonské bitvě tří císařů; podle oponentů je přítomnost vojenské stavby na takovémto pietním místě nevhodná.

  • Martin Barták autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/969/96895.jpg
  • Radar NATO u Slavkova autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1056/105556.jpg