Fejk dá pražské zoo vale s koncem října

Praha - Ředitel pražské zoologické zahrady Petr Fejk zůstane ve své funkci do 31. října. Od 1. listopadu nastoupí na nově vytvořené místo ředitele České národní budovy v New Yorku. Výběrové řízení na nového ředitele zoo magistrát vyhlásí za deset až 14 dní. Už nyní se mu prý ozvalo asi 12 zájemců. Z postu ředitele pražské zoo odchází Fejk prý proto, že vedení České národní budovy je ve vysoce konkurenčním Manhattanu obrovská výzva. V New Yorku se chystá pokusit o vícezdrojové financování národního domu a pestřejší náplň jeho činnosti.

„Měla by nabídnout všestrannou prezentaci České republiky, nemělo by to být nejen o alternativní kultuře nebo všeobecně přijatelné, popové scéně. Mělo by to být prostředí konfrontační. Pokud někdo do Ameriky z ČR pojede, určitě bude mít přednost ten, kdo své prezentaci finančně pomůže,“ řekl Fejk v dnešních Událostech, komentářích.

Fejk: Je třeba vyvážit všechny zájmy národního domu

Události, komentáře s Petrem Fejkem (zdroj: ČT24)

Řevnivosti mezi jednotlivými krajanskými spolky ve Spojených státech se neobává, za nutný považuje konsensus a výraznou spolupráci s krajany. „Národní dům rok funguje v provizoriu a je mu třeba dát soulad všech zájmů. Státních, zájmů budovy, místních i krajanských. Český národní dům musí s krajanskými spolky vyjít – vzešel z nich a oni mají velký zájem na to, aby fungoval ku prospěchu ČR jak z krajanského, tak českého hlediska,“ upozornil Fejk.

Z pražské zoo odchází proto, že cítí potřebu změny. O ukončení působnosti ve funkci jejího ředitele uvažoval již delší dobu, nabídka na angažmá v českých centrech v zahraničí mu navíc nepřišla poprvé. Před dvěma lety měl možnost vést ústředí českých domů v cizině. O tom, že na místo ředitele newyorské České národní budovy vyhrál výběrové řízení, se prý dozvěděl v polovině července.

Bém si Fejkovo působení v čele zoo chválí

Podle pražského primátora Pavla Béma se za dobu Fejkova působení návštěvnost zahrady zvýšila trojnásobně. Ročně přivítá 1,3 milionu návštěvníků. Příjmy se údajně zvedly z 20 na 200 milionů korun ročně. Zoo má tak být ze 75 procent soběstačné. „Petr Fejk odvedl obrovský kus práce,“ řekl primátor.

Podle Béma nového ředitele především čeká dokončení výstavby pavilonů hrochů a slonů, úprava infrastruktury včetně záchytných parkovišť, organizace světové výroční konference zoologických zahrad a akvárií v roce 2011 a udržení vysoké míry ekonomické samostatnosti zahrady.

Kdo je Petr Fejk?

Mostecký rodák Petr Fejk, kterému bude letos 45 let, stál v čele trojské zoo 12 let. Předtím učil češtinu na gymnáziu a několik let byl manažerem pražského rockového klubu Belmondo. Veřejně známým se ale stal především jako ředitel pražské zoo, která pod jeho vedením přestavěla většinu areálu a přibyla řada nových pavilonů. Mezi ty nejznámější patří areál indonéské džungle.

V roce 2008 získal Cenu ministra životního prostředí. „Zoologickou zahradu jsem řídil jako kulturní a ochranářskou instituci. Zoo je o kultivaci člověka bez rozdílu věku, národa nebo majetku,“ řekl Fejk.