Nové dálnice budou, ministerstvo si půjčí 37 miliard

Praha - Ministerstvo dopravy chce zabránit masivnímu zastavování staveb nových silnic a dálnic. Potřebné peníze si bude muset vypůjčit, s největší pravděpodobností proto vydá na stavbu silnic dluhopisy v hodnotě téměř 12 miliard. Přespříští rok si chce půjčit ještě u Evropské investiční banky dalších 25 miliard korun. S odvoláním na návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury to píše dnešní MF Dnes.

Znamená to, že stavební boom v české dopravě neskončí a i příští rok bude přibývat nových úseků silnic nebo rychlejších železnic. Stát se však výrazně zadluží. „Dluhopisy byly schválené už v minulosti a jejich vydání máme ministerstvem financí přislíbené,“ řekl ministr dopravy Gustáv Slamečka.

Podle něj je i tak na dopravní stavby méně peněz, než je potřeba. Bez započítání přislíbených dluhopisů bude státu chybět na naplánované stavby až 24 miliard korun. A Slamečkův resort jedná proto s ministerstvem financí o tom, že by nakonec bylo vydáno ještě více dluhopisů, než původně ministerstvo přislíbilo. „Ty peníze je potřeba na stavby opravdu dát, prakticky nic nového se stavět nebude,“ uvedl poslanec a člen výboru Státního fondu dopravní infrastruktury Karel Sehoř.

Většinu peněz, o které se s ministerstvem financí vyjednává, chce fond a Slamečka použít na silnice. Peníze z dluhopisů vydaných ministerstvem financí by stát rád použil především na stavby, které platí jen ze svého bez příspěvku z Evropské unie. Ty patří mezi nejohroženější a jde často o klíčové silnice, například úsek dálnice D47 z Ostravy na hranice s Polskem.