Skokan vyzval bývalé spolustraníky z ODS k přestupu do Věcí veřejných

Praha - Někdejší liberecký hejtman Petr Skokan, který se rozešel z ODS a nyní kandiduje za stranu Věci veřejné, dnes vyzval k podobnému přestupu také další nespokojené občanské demokraty. Předseda strany Radek John nicméně uvedl, že přestup nebude znamenat umístění na kandidátkách jeho strany, ty jsou již uzavřené.

„Věci veřejné, prosazující zásady přímé demokracie, mi znovu připomněly všechny ideály a naděje, se kterými jsem před lety vstupoval do ODS,“ uvedl ve výzvě. Skokan loni na podzim už na hejtmana nekandidoval, neúspěšně se pokusil o vstup do Senátu na Českolipsku a na prosincovém kongresu ODS pak zkritizoval vedení strany. Počátkem letošního léta vstoupil do Věcí veřejných, je jejich volebním lídrem v Libereckém kraji.

Skokan podle Johna „svou výzvou nikomu nenabízí pašalíky“. Smyslem výzvy je také předejít nařčením z podporování politického přeběhlictví po volbách. „Osm týdnů před volbami vybízíme lidi s podobným politickým názorem, aby čestně změnili dres, pokud je ODS zklamala,“ dodal John. V prohlášení strany je také citováno několik komunálních politiků, kteří rovněž přestoupili z ODS do Věcí veřejných.

John také uvedl, že „podpora Věcí veřejných již v tomto okamžiku převyšuje pět procent nutných pro vstup do Poslanecké sněmovny“. Poslední zveřejněné průzkumy volebních preferencí ovšem nic takového nenaznačují.