Cestujícím na Písecku vadí modernizace železnic, přicházejí o čekárny

Písek – Kvůli modernizaci železniční tratě mezi Zdicemi a Protivínem uzavřely České dráhy koncem června čtyři nádražní budovy: Čimelice, Vráž, Mirovice a Čížovou. Takový krok ale vyvolal odpor cestujících, kteří nyní nemají v nepřízni počasí k dispozici čekárnu. České dráhy sice některé objekty nabídly příslušným obcím k prodeji, nebo pronájmu, ty ale nemají dostatek financí.

Nádražní budovy ve zmíněných čtyřech obcích nyní hlídají kamery. „Trať přechází na moderní dálkové řízení, takže tyto čtyři zmiňované stanice jsou už bez personálu,“ potvrdila regionální mluvčí plzeňské pobočky Českých drah Radka Pistoriusová. Dodala, že právě mirovické nádraží může obec od drah odkoupit. Obecní rozpočet však na takovou investici nestačí, zatížil by jej i provoz čekárny.

„My na to reagovat nebudeme. Jde o záležitost Českých drah, a ty by měly čekárnu zajistit, pokud chtějí cestující. Z Mirovic do zaměstnání vlakem jezdí 50 až 80 lidí,“ řekl starosta Mirovic Zdeněk Bárta.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Modernizace tratí probíhá v celé republice. Stejný osud čeká ještě desítky podobných nádraží, do konce tohoto roku se ale uzavírat nebudou.

Uzavřená nádražní budova v obci Čížová
Zdroj: ČT24