Kvůli zkaženému masu v Hypernově nepadl u soudu žádný trest

Praha - V případu prodeje údajně zkaženého masa v pražském hypermarketu padl i podruhé osvobozující rozsudek. Obvodní soud pro Prahu 5 zprostil obžaloby Jiřího Kaleše, Jiřinu Šajánkovou a Petra Voráčka, kteří podle státního zástupce v roce 2005 opakovaně manipulovali s dobou trvanlivosti masa a masných výrobků. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání. Bývalým zaměstnancům Hypernovy v Nových Butovicích tak za ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými potřebami stále hrozí dva roky vězení.

„Toto řízení neodpovídá na otázku, zda bylo v hypermarketu vše v pořádku,“ prohlásila soudkyně Vanda Činková. Podle ní však byly výpovědi svědků rozporné a vinu obžalovaných neprokázaly. Vzorky, které by ukázaly, zda bylo maso závadné, či ne, soud neměl.

Vedoucí pracovník masného úseku hypermarketu a dva řezníci podle obžaloby přikazovali svým podřízeným, aby přebalovali maso s prošlou dobou použitelnosti, oštítkovali ho etiketami s novým datem trvanlivosti a vraceli zpět do regálů k prodeji. Pokud byly produkty již natolik zkažené, že zapáchaly a viditelně se rozkládaly, nechali je prý naložit do marinády a tepelně upravit nebo použít na výrobu uzenin.

Tehdejší zaměstnanci Hypernovy mohli podle obžaloby výrobou potravin způsobit nejrůznější onemocnění a intoxikaci nebo dokonce ohrozit životy lidí. V masu se totiž podle jednoho ze znaleckých posudků přemnožily bakterie, které způsobují například salmonelu nebo listerii. Obvodní soud již Kaleše, Šajánkovou a Voráčka jednou osvobodil. Pražský městský soud mu však kauzu vrátil k novému projednání.

Vydáno pod