V Česku přibývá podvodů na internetových aukcích

Praha - V Česku přibývá podvedených zákazníků, kteří marně čekají na doručení předem zaplaceného zboží z internetových aukcí. Aktuální případ je ze severu Čech – ústecká policie obvinila ženu, která z desítek lidí vylákala 80 tisíc korun za zboží, které jim nikdy nedodala. Teď je ve vazbě, za podvod jí hrozí až tři roky vězení. Obliba aukčních serverů přitom v tuzemsku roste. Zboží na internetu si ročně vydraží miliony Čechů.

Jedenadvacetiletá žena nabízela na aukčních serverech v Česku i na Slovensku hlavně mobilní telefony, využívala k tomu přitom různé přezdívky. „Obviněná si peníze nechala zasílat na bankovní účet nebo složenkou, ale zboží posléze neodeslala,“ uvedla mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová. 

Martin Lambert si zase na internetu vydražil kytaru za 25 tisíc korun. Radost z vítězství v aukci ale brzo vystřídaly zklamání a vztek. Peníze totiž odeslal, ale vysněný hudební nástroj už nikdy neviděl. „Já jsem kontaktoval ten aukční server a oni mi řekli, že se jim to bohužel stává a že to je nedohledatelné,“ zlobí se Martin.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Na vlas stejné scénáře podvodných elektronických dražeb řeší čeští policisté čím dál častěji. České právo dražby na internetu výslovně neupravuje a nevztahuje se na ně ani dražební řád. „Samozřejmě pro pachatele je toto mnohem snazší způsob, jak přijít k penězům,“ varuje mluvčí policejního prezidia Veronika Benediktová. Právník Vladimír Smejkal proto radí: Vždy mějte prověřeno, s kým obchodujete. Na kvalitním aukčním serveru jsou totiž informace o prodávajícím. 

Někteří provozovatelé internetových aukcí navíc nedovolí na svých stránkách nabízet zboží anonymně. Každý prodávající si musí nejprve nechat ověřit svojí adresu, provozovatelé aukcí také monitorují jak samotné aukce, tak i chování uživatelů. Na některých serverech jsou také u každého prodávajícího komentáře od lidí, kteří už od něj zboží kupovali. Zájemce o nabízené zboží se tak může snáze orientovat.