Budoucnost jizerské železnice zůstává nejistá

Liberec – Liberecký kraj řeší komplikace týkající se železniční sítě v Jizerských horách. České dráhy sice ve vypsaném výběrovém řízení vyhovovaly nejlépe a v tendru oproti Arrivě a Veolii nabídly nejnižší cenu, plány na dopravu ale hatí finanční krize. Liberecký kraj neví, zda si bude moct dovolit financovat všechny spoje. Asociace krajů se stále ještě nedohodla s ministerstvem dopravy a Českými drahami na rozsahu osobní dopravy v příštích letech. Rozhodnutí kraj odložil na září.

„Dovedu si představit, že výběrové řízení bude pokračovat a my vybereme nejvýhodnějšího dopravce, ale i to, že se domluvíme s ministerstvem a panem premiérem na dopravě ČD a financování osobní drážní dopravy,“ řekl hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler. Kraj tedy může celou soutěž zrušit. Tak to ostatně udělal již v roce 2006, kdy všechny předložené nabídky považoval za příliš finančně nákladné a prodloužil smlouvu Českým drahám.

Hejtman dnes také řekl, že České dráhy svou původní nabídku upravily a snížily náklady. Vyhověly i podmínce, aby na tratě vyjely nové nízkopodlažní soupravy. Vítěz soutěže, které se původně chtěla zúčastnit i společnost Regio Jet ovládaná firmou Student Agency, bude drážní spoje provozovat 15 let a získá i finanční podporu Evropské unie. Jizerskohorská železnice navíc představuje třetinu osobní dopravy v Libereckém kraji.

Reportáž a vstup Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod