Bouřlivý červenec zpozdil nebývalé množství vlaků

Praha – Přívalové bouřky a vichřice, které v červenci ohrožovaly celou republiku, způsobily také neobvykle vysoký počet zpoždění vlaků. Podle statistiky Českých drah mělo během sedmého měsíce více než pětiminutové zpoždění přibližně 11,3 procenta všech osobních vlaků. Přes čtvrt hodiny bylo potom v červenci zpožděno 3,56 procenta spojů. Ničivé bouře komplikovaly železniční dopravu jednak tím, že kácely stromy na trať nebo podmáčely kolejové náspy, ale i tím, že způsobily výpadky zabezpečovacího zařízení. České dráhy denně vypravují přes sedm tisíc vlaků, měsíčně jich vyjíždí téměř 230 tisíc.

Nejproblematičtější byla z hlediska železniční dopravy bouře, která postihla Česko 23. července. „Během krátké doby došlo k přerušení tratí na 50 místech celé země. Ani pamětníci nepamatují tolik případů narušení provozu v tak krátkém časovém rozmezí. Stromy zatarasily jak hlavní, tak odklonové tratě. Řádění počasí tak způsobilo zrušení víc než 200 spojů a zdržení téměř 350 dalších vlaků,“ uvedly ČD v tiskové zprávě.

Podle drah zpozdily popadané stromy či záplavy (tzv. vyšší moc) 26 procent ze spojů, které v červnu nejely podle jízdního řádu. Dalších 40 procent způsobily poruchy zabezpečovacího zařízení nebo trakčního vedení. Z osmi procent byl na vině stárnoucí vozový park dopravce – tedy závady na lokomotivách a vozech.

Vydáno pod