Do Milovic nejezdí vlaky, příští již pojede „pod dráty“

Milovice – Na středočeské železniční trati z Lysé nad Labem do Milovic přestaly na čtyři měsíce jezdit vlaky. Všechny spoje jsou nahrazeny autobusovou dopravou, příští vlak na trať vyjede až v prosinci. Tehdy ale již sveze cestující po nově elektrizované trati. Železniční linku, která je v systému Pražské integrované dopravy vedena jako S22, zatím nahradí autobusy. Ty budou jezdit podobně jako vlaky, ale s drobným časovým posunem – pravidelně každou hodinu ve 32 a potom přinejmenším jednou během zbylých šedesáti minut. Ve špičkách vznikne dokonce čtvrthodinový interval, autobusy tedy pojedou častěji než vlaky. Jejich jízdní doba bude ovšem o trochu delší.

Podle návrhu jízdního řádu pro příští rok, který zveřejnil ROPID, by se na trať Lysá – Milovice měly po elektrizaci vrátit vlaky do pravidelného půlhodinového intervalu, ve kterém budou pendlovat mezi oběma městy vzdálenými pět kilometrů. Rekonstrukce trati ovšem probíhá proto, aby mohlo vzniknout přímé železniční spojení Milovic s Prahou.

Trať, která nyní prochází největší rekonstrukcí od svého vzniku, patří k nejmladším v Česku. Vznikla ve 20. letech minulého století jako vlečka, až později byla otevřena také pro osobní dopravu. Po roce 1968 byla trať velice vytížená – v Milovicích se usadili okupační vojáci a po železnici jim přijížděly zásoby i posily. V současnosti je milovická trať začleněna do systému pražských příměstských železnic a funguje na ní tzv. taktová doprava – vlaky jezdí v pravidelných intervalech vždy ve stejnou minutu. Cestující se mezi Lysou a Milovicemi dosud setkávali výhradně s postaršími dvouosými motorovými vozy ze Studénky.