Soud definitivně zamítl žádosti Brožové-Polednové o přerušení trestu

Praha - Bývalá dělnická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová nadále zůstane ve věznici ve Světlé nad Sázavou, kde si odpykává šestiletý trest za podíl na justiční vraždě demokratické političky Milady Horákové. Podle zjištění ČT o tom s definitivní platností rozhodl Vrchní soud v Praze. Potvrdil tak rozhodnutí královéhradeckého krajského soudu, který její žádost o přerušení trestu zamítl v červenci.

Právník bývalé prokurátorky Vladimír Kovář zatím o rozhodnutí soudu nemá informace. „Jediné, co vím, je, že k věci nebylo svoláno jednání,“ uvedl. S rozhodnutím soudů však nesouhlasí. Dodal, že připraví nový návrh na přerušení trestu své klientky. „Nyní má zlomené žebro, ani nevím, za jakých okolností se jí tato další újma na zdraví stala,“ uvedl advokát.

Sedmaosmdesátiletá Brožová-Polednová požádala prostřednictvím právníka na počátku června o přerušení trestu s tím, že vězení nemá zajištěnou dostatečnou péči o nemocné. Advokát zároveň zažádal pražský městský soud, aby nechal podmínky v káznici přezkoumat. Vězeňská služba následně uvedla, že podmínky ve světelské věznici jsou dostačující.