Zelení žádají své sympatizanty o peníze na kampaň

Praha - Zelení se prostřednictvím webu obrátili na své sympatizanty s prosbou o finanční podporu před mimořádnými sněmovními volbami. Předseda strany Ondřej Liška v úvodu prosby uvádí, že zelení se nechtějí chovat tak, jako by byli vlastněni sponzory, lobbisty a ekonomickými skupinami, jak to činí jiné strany. Dosud se zeleným podařilo získat na kampaň jen necelých 400 tisíc korun.

Na lobbistech a tlacích nezávislá politika má podle Lišky zásadní minus a nedostatek peněz od sponzorů. „Nechceme naši republiku zahltit billboardy s nevkusnými fotografiemi a otravnými, prázdnými slogany. Máme v plánu střídmou, ale účinnou moderní kampaň, která nám pomůže seznámit voliče s našimi záměry. Chceme Vás oslovit a zaujmout. I na to ale potřebujeme prostředky,“ uvádí Liška.

Prostřednictvím internetové stránky se může sympatizant zelených zavázat k příspěvku straně před volbami částkou 100, 500 nebo 5000 korun na infoletáčky, vytištění programu či zajištění mítinku. Poslat může i jinou částku. Zájemci o jinou než finanční pomoc mohou zeleným poslat k další komunikaci svůj e-mail.

Zelení chtějí do kampaně vložit „jednotky milionů korun“, přispět se zavázala Strana pro otevřenou společnost, se kterou zelení uzavřeli dohodu o dlouhodobé spolupráci. Příliš si zelení nepolepšili ani v evropských volbách, kvůli propadu preferencí nedostali mnoho na příspěvcích státu za voličské hlasy.

Hospodaření zelených loni - stejně jako hospodaření ODS a KSČM - skončilo v záporu. Strana zelených loni na příjmech vykázala 29,2 milionu korun, přičemž od státu dostala 18,2 milionu a na darech přes dva miliony. Při celkových výdajích 34,5 milionu korun tak uzavřela loňský rok se ztrátou 5,3 milionu korun. Celkem 200 000 korun dostala strana od bývalé předsedkyně Akademie věd Heleny Illnerové, která za stranu kandidovala do Senátu. Od 11 firem získali zelení celkem 189 000 korun.