V Brně a Washingtonu jsou představeny výstavy k srpnu 1969

Praha – Na výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy chce upozornit Ústav pro studium totalitních režimů dvěma výstavami autentických fotografií. První z nich, Brno v srpnu 1969, byla dnes zahájena v jihomoravské metropoli a zachycuje atmosféru brněnských ulic při demonstracích v srpnu 1969. Další expozice Praha objektivem tajné policie měla premiéru již v Bruselu v rámci českého předsednictví a v současnosti se přesunula do Washingtonu.

„Je to navázání na koncept předchozích výstav na českých náměstích. Chceme, aby se společnost zamyslela nad historií tohoto národa, aby i lidé, kteří nechodí do muzea a na výstavy, měli při procházce po prosluněném náměstí možnost zastavit se a přečíst si o tom, co se dělo v těchto místech před čtyřiceti lety,“ uvedl mluvčí ústavu Jiří Reichl. Spolu s Prahou a Libercem bylo právě Brno dějištěm nejmasivnějších demonstrací v dobách prvního výročí okupace.

Washingtonská výstava fotografií, které v 70. a 80. letech pořídila komunistická státní bezpečnost při sledování vytipovaných lidí, je doplněná také stejnojmennou knihou. Příslušníci StB pořizovali snímky nic netušících osob při každodenní činnosti a zaměřovali se také na příslušníky cizích národů. Po hostování ve washingtonském Woodrow Wilson Center se projekt přesune do New Yorku. 

Rozhovor s Jiřím Reichlem (zdroj: ČT24)

Většina lidí v hledáčku tajné policie neměla tušení, že je sledována, na svou dobu totiž StB používala důmyslné metody, mezi nimi policejní techniku, průmyslové kamery a důslednou kamufláž. „Správa sledování měla speciální výcvik, jak to skrýt. Ty kamery byly nainstalovány v autech, například v kočárku,“ dodal Reichl při příležitosti březnového uvedení výstavy v Bruselu.

Kardinál František Tomášek na fotografii StB
Zdroj: ČT24