Na romský památník v Hodoníně u Kunštátu stále chybí peníze

Brno – Nad plánovaným pietním areálem v Hodoníně u Kunštátu znovu visí otazníky. Za II. světové války tam byl romský sběrný tábor, teď je tam zatím rekreační středisko. Stát už sice našel peníze na jeho odkoupení, ministerstvu školství ale chybí finance na nezbytnou přestavbu i na provoz areálu. Šedesát sedm let starou tragédii, kdy v táboře v Žalově zemřelo 200 Romů a další tisícovku odvezly transporty do Osvětimi, tak zatím připomíná jen kříž v lese.

Z původního romského tábora zůstal už jen poslední stojící dům, ten však slouží jako restaurace. Právě tato budova má jako jediná zůstat i v novém pietním areálu, všechno ostatní bude zbouráno. Tak to alespoň naplánovala vláda na květnovém zasedání a ministerstvo financí už uvolnilo 27,5 milionu na výkup pozemku. 

Prodeje už se nemůžou dočkat majitelé rekreačního střediska, několikaleté spekulace o vybudování památníku postupně odrazovaly zákazníky. „Středisko jako takové je odepsané, protože už to trvá dva roky,“ stěžuje si majitelka areálu Alena Vojtová. Na řadě je teď ministerstvo školství, které má sice peníze připravené na účtech, s jejich vyplacením ale váhá. Úřad totiž stále neví, jestli bude mít finance i na přestavbu areálu. Jasněji by mělo být až koncem září. „Chceme se vyhnout zmaření investice. Proto zatím počkáme, až nám z ministerstva financí pošlou i těch dalších 70 milionů,“ vysvětluje mluvčí ministerstva školství Tomáš Bouška. 

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Majitelům Žalova už ale dochází trpělivost. Pokud se ministerstvo do konce září nerozhoupe, jsou rozhodnutí od prodeje odstoupit. Areál by pak provozovali dál a staré domy, včetně toho, který pamatuje válku, by přestavěli na nové. 

Kvůli penězům se mění i původní velkolepé plány, z velkého vzdělávacího centra možná zbyde jen malý památník. „Já se spíš obávám, že ty plány jsou velmi ohroženy. Vzhledem k finanční krizi jsem poměrně skeptická, ta jednání se podle mého názoru velmi protahují,“ postěžovala si ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Rekreační středisko v Žalově
Zdroj: ČT24
Vydáno pod