Opravy mostů ve Staré Boleslavi provázejí komplikace

Stará Boleslav – Opravy mostů spojujících Starou Boleslav a Brandýs nad Labem se komplikují – na dvou stavbách musely být práce kvůli archeologickým objevům zastaveny. U ocelového mostu, který se měl zbourat, se čeká na vyjádření ministerstva kultury, které už rok rozhoduje, jestli most vyhlásí kulturní památkou.

Po ocelovém mostě z roku 1878 může projet maximálně šestitunové auto, po povodních před třemi lety je v havarijním stavu. Starosta města Brandýs nad Labem - Stará Boleslav Ondřej Přenosil (ODS) potvrdil, že stav mostu je skutečně rok od roku horší. Městští i krajští zastupitelé se ho proto teď rozhodli zbourat a postavit místo něj nový, moderní železobetonový most.

Část obyvatel Brandýsa a Staré Boleslavi ale s demolicí nesouhlasí – zažádali proto ministerstvo kultury, aby most vyhlásilo kulturní památkou chráněnou státem. Tím pádem se všechny přípravné práce musely zastavit. Organizátor petice za záchranu mostu Otmar Průša říká, že most spojuje dvě památkové zóny a stavět tady velký silniční most by prý bylo na škodu.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zatím nechává věc otevřenou

Ačkoliv ministerstvo kultury obdrželo návrh už v srpnu 2008, ani rok poté ještě nebylo schopno ve věci rozhodnout. „Dlouho jsme sháněli dokumentaci o konstrukci mostu a dalších technických detailech, která byla potřeba k vypracování znaleckého posudku, jenž se nyní zpracovává,“ sdělila mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Archeologové museli zastavit ještě další dvě rekonstrukce mostů ve městě, našli při nich totiž zbytky mostních konstrukcí z 16. století. Starosta dodal, že nutné přepracování projektové dokumentace se odhaduje na deset až dvacet milionů korun. Uzavírky lidem komplikují přejezd z jedné části města do druhé a vypadá to, že po desetikilometrové objížďce budou muset jezdit ještě několik let.

Současný stav mostu ve Staré Boleslavi
Zdroj: ČT24