Čunkovu kauzu považuji za uzavřenou, říká Svoboda

Praha – Podle předvolebních průzkumů volebních preferencí se KDU-ČSL ocitá na samé hranici pětiprocentního limitu pro vstup do sněmovny. Poslední dny na sebe navíc strhává pozornost ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, která hodlá podáním ústavní stížnosti znovu poodkrýt kauzu bývalého předsedy lidovců Jiřího Čunka. Podle předsedy lidovců Cyrila Svobody se však návrat k vleklému vyšetřování týká výhradně osoby exministra pro místní rozvoj a stranu nemůže v předvolebním boji poškodit.

„Těm krokům úplně nerozumím. Jsem sám právník. Pokud je nějaký spor pravomocně ukončen, tak je prostě ukončen a já to respektuji. Ministryně pouze využívá toho, co je v právním řádu,“ řekl Svoboda v pořadu Interview ČT24. „Nezdá se mi jako profesionální přístup k věci, abychom se tím nyní nějak důkladně zabývali,“ dodává. Kovářová si podle svých slov nechala na ministerstvu zpracovat několik odborných posudků, které dopadly rozporuplně. Jaké konkrétní kroky v případu hodlá ministryně napadnout, ale sama odmítla sdělit. Bude zároveň usilovat o zveřejnění celého Čunkova spisu na internetu. „Pokud vím, ten spis má asi 3 500 stran, proto jsem zvědav, kdo to bude číst,“ pousmívá se šéf KDU-ČSL.

Interview ČT24

Svoboda: Bral bych dva pražské mandáty

Cyril Svoboda figuruje v podzimních parlamentních volbách jako lídr pražské kandidátky. Podle vlastních slov by byl rád za získání dvou mandátů v hlavním městě. První kapitolu za smělým cílem může otevřít už při pondělní prezentaci lidoveckého programu. „My v pondělí představíme náš program, celou kampaň i způsob naší komunikace,“ předjímá Svoboda. Své volební úsilí lidovci v červenci spojili s Evropskou demokratickou stranou (EDS) v čele s bývalou europoslankyní Janou Hybáškovou. Svoboda však zdůrazňuje, že KDU-ČSL jde do voleb především sama za sebe. „Je jen jedna kandidátka a jeden program KDU-ČSL, který má podporu EDS. Projevem této podpory je mimo jiné to, že někteří příslušníci EDS jsou na našich kandidátkách,“ vysvětluje lidovecký předseda.

Hybášková se osvědčila ve spolupráci s Roithovou

Spolupráce s EDS je prý dokladem schopnosti lidovců vzájemně se dohodnout s jiným politickým subjektem a oslovit odlišnou skupinu voličů. Za nominací Hybáškové do čela kandidátky v Hradci Králové prý stojí hlavně úspěšná spolupráce se Zuzanou Roithovou v Evropském parlamentu a také názorová blízkost. „Ta spolupráce se osvědčila a ukázalo se, že sdílíme velmi mnoho. S EDS jsme došli k velké shodě, pokud jde o část ekonomickou, ocenili jsme také příspěvek do evropské politiky a obrany,“ dodal Svoboda.

Na lidoveckých kandidátkách zaujme také nové jméno libereckého lídra Romana Kumpošta, odvolaného šéfa libereckého MS kvůli nejasnostem s financováním šampionátu. Lidovci by podle svého šéfa chtěli při úspěchu ve volbách prosadit zveřejnění způsobu hospodaření se státními dotacemi v souvislosti se šampionátem. „Vláda tam neustále cpala peníze, poté se avizovalo, že další peníze nebudou potřeba, avšak situace se opakovala. Odpovědnost za navyšování financí do MS padá hlavně na tehdejšího ministra financí,“ uvedl Svoboda.

Během rozhovoru pro ČT se také stihl vyjádřit k nynějšímu kabinetu. Ten prý zdaleka nedodržuje slib o nezasahování do důležitých politických kroků. „Privatizace ČSA pokračuje, dělají se zásadní rozhodnutí v resortu spravedlnosti. Dalším případem jsou kanadská víza, o kterých se vědělo, a přitom mlčelo. Tato vláda je fakticky koaliční, neboť je v rukou tří politických stran,“ vylíčil.