Východní Čechy čeká týden železničních výluk

Pardubice – Železniční výluky proběhnou v týdnu od 24. do 30. srpna hned na několika významných tratích v Pardubickém kraji a jihovýchodní části Královéhradeckého kraje. Z vlaků do autobusů budou muset přestupovat lidé mezi Ústím nad Orlicí a Letohradem, Svitavami a Březovou nad Svitavou, Hradcem Králové a Týništěm nad Orlicí a mezi Vysokým Mýtem a Litomyšlí. Další výluka proběhne i na severu hradeckého regionu mezi Trutnovem a Malými Svatoňovicemi, výluky budou pokračovat také například na trati z Prahy do Českých Budějovic i na budějovicko-plzeňské trati.

Mezi Ústím nad Orlicí a Letohradem bude výluka probíhat po celý pracovní týden – od pondělních 8:55 do pátečních 18:40. Autobusy pojedou místo všech osobních vlaků i místo spěšných vlaků 1904 a 1905, které jezdí z Pardubic do Lichkova a zpět.

V úseku Svitavy – Březová nad Svitavou, který leží na hlavní trati z České Třebové do Brna, se výluka dotkne pouze pěti regionálních vlaků, které budou od pondělí do středy nahrazeny autobusem. Dálkové spoje, kterých je v tomto úseku většina, nebudou výlukou ovlivněny.

Naopak mezi Hradcem Králové a Týništěm nad Orlicí budou muset z vlaků do autobusů přestupovat docela všichni. Výluka proběhne ve středu a ve čtvrtek vždy v době mezi 8:40 a 16:50 tak, aby stihl projet ranní rychlík Praha-Wroclaw a večerní rychlík v opačném směru.

Z Vysokého Mýta-města do Litomyšle nebudou vlaky jezdit v úterý a ve středu vždy od 8:10 do 18:35. Autobusy nahradí všech jedenáct vlaků, které v této době jedou.