Lidé v krizi nemají peníze na Ferrari, a tak vstupují do luxusních autoklubů

Sydney – Zájem lidí o luxusní a velice drahá auta neupadá ani v době krize. Oproti dřívějším dobám ovšem stále více zájemců řeší hlad po superautech členstvím v tzv. luxusním autoklubu, který nabízí zapůjčení vozidel značek, jako je Ferrari, Aston Martin nebo Lamborghini. Australský klub Supercar registruje v poslední době alespoň jednoho nového člena měsíčně.

Členství v klubu luxusních automobilů se stalo oblíbenou alternativou k soukromému vlastnění těchto vozidel. Mezi výhody patří i fakt, že veškerou technickou údržbu, pojištění a další záležitosti má na starosti klub. „Vstoupil jsem do klubu, takže si mohu vychutnat všechny výhody motorismu bez nadbytečných starostí,“ pochvaluje si Rod Spencer, počítačový technik z Melbourne.

Rostoucí obliba luxusních autoklubů, které půjčují svým členům automobily, se ovšem projevila na prodejích nejdražších vozidel. Lamborghini, Bentley a Maserati prodaly letos ve Spojených státech zhruba o polovinu méně vozidel než loni. Jenom o málo lépe jsou na tom firmy Ferrari a Porsche, prodej jejich automobilů poklesl asi o třetinu.