V Jablonci vzniká další kruhový objezd

Jablonec nad Nisou – Nový kruhový objezd se začíná stavět v Jablonci v křižovatce hlavních ulic Liberecká a Tovární. Součástí stavby je také rozšíření sousedního mostu a vybudování nových inženýrských sítí. Státní fond dopravní infrastruktury na ni vydá 46 milionů korun. Se stavbou souvisejí dopravní omezení, která budou platit až do příštího roku. Podle Jana Stacha z liberecké pobočky Ředitelství silnic a dálnic bylo dosavadní řešení křižovatky nevyhovující. Liberecká ulice je hlavní průtah městem, jde o silnici I/14, Tovární ulice ji potom spojuje se severními jabloneckými předměstími.

Dělníci již v místě budoucí křižovatky zbourali dvě budovy. V příštím týdnu budou překládat plynovod. Ulice Tovární v úseku mezi křižovatkami s Libereckou a ulicí Za Plynárnou se kvůli tomu o tomto a příštím víkendu úplně uzavře. Jezdit se bude po vyznačených objízdných trasách přes Rýnovice. Částečně uzavřená bude v místě křižovatky i silnice I/14 na Liberec. „Průjezdná bude pouze v jednom jízdním pruhu a dopravu tam budou řídit kyvadlově semafory,“ upřesnila mluvčí Jana Fričová.

Křižovatka v Tovární není jedinou velkou dopravní stavbou v Jablonci. Před dokončením je kruhový objezd na křižovatce ulic Turnovská a Pražská. Nový dopravní uzel, jehož výstavba přišla na 36,5 milionu korun, začnou řidiči zkušebně využívat od začátku září.

Kruhový objezd v Turnovské ulici usnadní hlavně příjezd aut ve směru od Prahy do centra Jablonce, případně dál k hraničnímu přechodu v Harrachově. Hlavně v dopravních špičkách zde stály kolony aut.