Lidé po celé zemi vzpomínali na oběti srpnové invaze

Praha - Tragické události z 21. srpna roku 1968, které ukončily reformní proces v Československu, si dnes u Českého rozhlasu v Praze připomněli politici, zástupci armády i pamětníci. Od 11:00 se zde také za účasti premiéra Jana Fischera konala tradiční pieta k uctění památky obětí invaze vojsk Varšavské smlouvy. Ministerský předseda vyzdvihl roli Českého rozhlasu při invazi. Varoval také před vzrůstající lhostejností veřejnosti ke vnímání těchto historických událostí. Na srpnové události se dnes vzpomínalo po celé zemi.

Politici a představitelé armády i pražského magistrátu položili věnce u připomínkových desek. Za Kancelář prezidenta republiky se piety zúčastnil kancléř Jiří Weigl, senát vyslal své zástupce Alenu Gajdůškovou a Jiřího Dientsbiera. Svým projevem přispěl ke vzpomínkové akci taktéž předseda poslanecké sněmovny Miloslav Vlček.

Srpnové události si připomínaly i dvě největší politické strany ODS a ČSSD. Sociální demokraté v Lidovém domě odhalili pamětní desku. Senátor Alexandr Vondra z ODS v souvislosti s výročím upozornil na to, že by současná společnost neměla na rok 1968 zapomínat. „Bylo to hluboké ponížení a lidé mají tendenci tyto nepříjemné vzpomínky vytěsňovat. To však nesmíme dopustit,“ vyjádřil Vondra.

Ne všichni vrcholní politici ale přišli památku srpna 1968 uctít. Na akcích chyběl prezident Václav Klaus, pražský primátor Pavel Bém i předseda Senátu Přemysl Sobotka. Prezidentův mluvčí Radim Ochvat nechtěl neúčast hlavy státu nijak komentovat. Nejedná se ale podle něj o nic mimořádného: „Prezident v loňském roce, kdy jsme si připomínali kulaté výročí, uspořádal na Pražském hradě velkou vzpomínkovou akci.“ Primátora, který je stejně jako Sobotka na dovolené, dnes zastupoval jeho první náměstek.

Vzpomínalo se i v Jihlavě, Milovicích nebo na festivalu v Trutnově

Výročí okupace si připomněla i Jihlava. Vedení města položilo květiny k pamětní desce Evžena Plocka, který se v dubnu 1969 upálil na protest proti komunistickému zřízení v zemi. Na srpnové události vzpomínali i účastníci festivalu v Trutnově, jehož letošní ročník je mimo jiné věnován Janu Palachovi a Janu Zajícovi. Jejich osudy představuje i tištěný festivalový samizdat.   

Nejvíc sovětských vojáků působilo po roce 1968 v Milovicích, kde si Rusové zřídili velitelství všech sovětských vojsk. Z Moskvy sem lítaly i přímé linky. Dnes na místo přijeli zavzpomínat i bývalí důstojníci československé armády, kteří museli po okupaci základnu opustit. O době okupace všichni mluví jako o obrovském ponížení. Když dorazili Rusové do Milovic, čeští důstojníci museli dát ruce vzhůru a nesměli klást žádný odpor. Rozkaz tehdy přišel z Prahy od náčelníka generálního štábu. Téměř 100 tisíc ruských vojáků s rodinami opustilo Milovice až v roce 1991.        

Vydáno pod