Hejtman Hašek vyzval náměstka Šnajdra k rezignaci

Brno - Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) vyzval náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra (ODS) k rezignaci. Šnajdr podle Haška v České televizi v pořadu Události, komentáře lhal, když tvrdil, že při čtvrtečním cvičení a simulované havárii autobusu na dálnici hejtman úkoloval záchranáře, do které nemocnice mají raněné vozit. Šnajdr dnes uvedl, že se omlouvat ani odstupovat nebude. Cvičení označil za politické, odborníci ze státních nemocnic podle něj mluvili o frašce. Podpořili ho i šéfové obou fakultních nemocnic, které byly do cvičení zapojeny.

„Pan Hašek nařídil své zdravotnické záchranné službě vozit jinam. Nastala absurdní situace, že záchranka míjela oficiální traumacentrum a vezla těžce raněné do zařízení, které je sedmkrát dál,“ řekl Šnajdr. Hašek se proti výrokům ohradil. Popřel, že by komukoli ze záchranné služby říkal, do které nemocnice má pacienta vézt. Kvůli náměstkovým výrokům se obrátil na premiéra Jana Fischera, „aby zjednal nápravu“. Podle Haška Šnajdr svými výroky „zneuctil práci stovek záchranářů“, Šnajdr se jich chce naopak zastat.

Michal Hašek:

„Pan náměstek Šnajdr lhal. Tvrdil, že má zvukové záznamy toho, že já mám dávat jakési politické pokyny zdravotnické záchranné službě. Nic z toho není pravda. Pan Šnajdr musí buď okamžitě předložit informace, které má k dispozici, nebo by měl okamžitě rezignovat.“  

Reportáž Alice Schinabekové a Petra Malého (zdroj: ČT24)

Záchranka nařčení odmítá. O rozvozu raněných podle ní rozhodovali výhradně lékaři a dispečeři podle platného traumatologického plánu. Rozvést těžce raněné do více nemocnic je podle ní navíc normální. „Kdyby se nehoda opravdu stala na místě, kde se včera cvičilo, mohli bychom přehltit zdravotnické zařízení v Brně-Bohunicích,“ dodal mluvčí jihomoravské záchranky Radek Turín. Pokud se cvičení řídilo traumatologickým plánem kraje, pak je ale podle Šnajdra špatný a ministerstvo ho bude chtít zkontrolovat. Kdyby se podobná nehoda opravdu stala, každý by podle náměstka uznal, že záchranáři mají pacienta vézt do nejbližšího zařízení, kde mu jsou schopni pomoci.

Šnajdr: Je to předvolební šaráda ČSSD za peníze daňových poplatníků

Náměstka ministryně dnes podpořili i ředitelé Fakultní nemocnice Brno a svatoanenské nemocnice Roman Kraus a Petr Koška. „Žádné poranění páteře u nás neskončilo, naopak v Úrazové nemocnici ano,“ uvedl Kraus. Oba ředitelé zároveň zkritizovali, že Hašek přistál při cvičení v obou nemocnicích vrtulníkem, aby situaci obhlédl, ovšem na heliportu pro záchranářské helikoptéry. „Zdravotníci obou nemocnic měli za to, že se jedná o transport pacienta, a proto byl v obou případech vyslán urgentní tým,“ uvedli ředitelé. Podle Šnajdra mohly nastat komplikace, kdyby v tu dobu potřeboval přistát vrtulník se skutečně zraněným člověkem. Hejtmanovy přelety chce proto dát prošetřit policejnímu prezidiu: „Je to neuvěřitelná předvolební šaráda ČSSD za peníze daňových poplatníků.“ Hašek jakýkoliv politický podtext cvičení odmítá.

Roman Kraus (FN Brno):

„FN Brno a Fakultní nemocnice u svaté Anny jako traumacentrum záložní opakovaně během cvičení hlásily dispečinku záchranné služby své volné kapacity. Přesto byla část vážně poraněných pacientů směřována do jiných zdravotnických zařízení, která nemají potřebný statut a navíc jsou výrazně dál.“

Spor mezi Haškem a Šnajdrem se týká Úrazové nemocnice, která loni ztratila status traumacentra a nyní usiluje o jeho znovuzískání. Cvičení, jehož výsledky odborníci zatím vyhodnocují, mělo ukázat, zda se při hromadných haváriích dokáže o raněné postarat jen traumacentrum ve Fakultní nemocnici Brno. Původně státní Úrazovou nemocnici chtěl bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) a jeho tým včetně Šnajdra zrušit, zákonodárci především z ČSSD tomu však zabránili převodem na Brno.