Se stížností na policisty napadený architekt neuspěl

Praha - Architekt Tomáš Butkai, který si v březnu u Inspekce ministra vnitra stěžoval na neadekvátní zásah policistů, se svým podnětem neuspěl. Butkai tvrdí, že ho policisté bezdůvodně zbili poté, co jim chtěl pomoci v komunikaci se dvěma cizinkami v metru. Podle inspekce se ale muži zákona protiprávního jednání nedopustili. Naopak architekt dostal za útok na veřejného činitele podmínečně jeden rok vězení.

„Inspekce ukončila šetření se závěrem, že se nejedná o podezření z trestného činu,“ vyjádřil se pro ČT mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Podle policisty, který Butkaie v metru zatýkal, byl architekt silně opilý, vulgární a agresivní. Policista řekl pro ČT, že muž při zatýkání atakoval jeho kolegu úderem do hrudi a měl prý v úmyslu udeřit do obličeje i jeho samotného.

„Nic takového se nestalo. Stejně tak jsem tvrdil, že tyto věci můžou buď prokázat, nebo vyvrátit kamery v metru,“ tvrdí Tomáš Butkai. Policie se ale zveřejnění záběrů brání s tím, že prý jsou stále součástí vyšetřovacího spisu.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Butkaie měli policisté zbít před služebnou

Inspekce se podle stěžovatele vůbec nezabývala hlavním bodem jeho stížnosti, podle které jej měli dva policisté poblíž služebny v Krakovské ulici zbít. Měl tržné rány na ústech a bradě. V cele se pak musel svléknout do spodního prádla. Při následném ošetření v nemocnici dostal infúzi a byl připoután k lůžku. Proti tomu se ostře ozval ošetřující lékař, policisté mu ale jen dali kontakt na jejich nadřízeného. „On se s ním spojil a nadřízený vydal příkaz, aby pacienta odpoutali,“ popsal dříve situaci mluvčí nemocnice Petr Mach.

Architekt Butkai byl samosoudcem za útok na veřejného činitele odsouzen k ročnímu podmíněnému trestu. Proti tomuto verdiktu se již odvolal a teď čeká na datum soudního přelíčení. Stížnost podal i na závěry Inspekce ministra vnitra.

Policie
Zdroj: ČT24