Policie zná jména dvou mužů, kteří zaútočili na Topolánka

Hustopeče (Břeclavsko) – Policie už zná jména dvou ze čtveřice mužů, kteří v pátek v Hustopečích na Břeclavsku kamenem zaútočili na expremiéra Mirka Topolánka. K jejich identifikaci pomohl jeden ze svědků události, který si poznamenal SPZ vozu, ve kterém útočníci ujeli. Policie už dnes dopoledne uvedla, že zná jméno majitele černého Volkswagenu Passat. Podle mluvčí břeclavské policie Alice Čechové se později potvrdilo, že je zároveň jedním z útočníků, a dokonce měl být i přímo za volantem. Zatím se ale útočníky nepodařilo najít.

Za útok na veřejného činitele a výtržnictví hrozí všem mužům až tři roky vězení. Topolánek se ale nechce nechat incidentem nijak ovlivnit: „Program neměním. Fakticky to beru jako nehodu po cestě.“ Lídr ODS objíždí region na kole s programem nazvaným Léto s Topolem. Dnes se například zúčastnil tenisového turnaje v Brně. Zítra zamíří na Břeclavsko.

Incident odsoudil premiér Jan Fischer i předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle jihomoravského hejtmana Michala Haška má být politika soubojem programů a ideálů, nikoli fyzického násilí. Událost kritizovali také komunisté.
 
Brutální útok na politika přišel už v roce 1992. Šéfa komunistů Jiřího Svobodu pobodal maskovaný muž před jeho domem. V roce 1997 si na sociálního demokrata Pavla Dostála počkali útočníci před sněmovnou a pořezali mu tvář. Rok 2006 poznamenal obličej komunisty Jiřího Dolejše, násilníci do něj kopali před stanicí metra.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)
Mirek Topolánek na tenise
Zdroj: ČT24