V české přírodě se rozšiřují mývalové

Praha - V české divočině se zabydleli medvídci mývalové. Podle přírodovědců se s nimi mohou lidé setkat od jižní Moravy až po Karlovarsko a jsou jich tu řádově stovky. Navíc se dá předpokládat, že se původně americký medvídek rozšíří ještě víc. Mírné klima jim totiž vyhovuje.

Roztomilé zvíře je možné vidět hlavně navečer v okolí vody. „On se dokáže adaptovat třeba i ve velkoměstech. V New Yorku vybírají popelnice, ale jejich původním prostředím je okolí říček a potoků,“ vysvětluje zoolog Aleš Toman. Do české přírody se mývalové rozšířili z Německa a Rakouska, kde je chovali pro kožešiny. Jenže hodně farem bylo během II. světové války zničeno a mývalové se dostali na svobodu. 

Z roztomilých medvídků ale rozhodně nemají radost ochránci přírody, mývalové jsou totiž u nás škůdci: „Vyhledává především menší živočichy, mláďata, vejce a podobně,“ vysvětluje Luděk Králíček z Českomoravské myslivecké jednotky. V Německu zaznamenali ochránci přírody i případy, kdy mývalové vyplenili celé kolonie volavek nebo kormoránů. 

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)

Myslivecká stráž proto mývaly střílí, jen loni jich zastřelili 111, vyplývá to ze statistik ministerstva zemědělství. Mývalové se tak zařadili mezi tisíce dalších nepůvodních druhů rostlin a zvířat, které se šíří českou přírodou.