Mimoňské války možná kvůli menšímu zájmu skončí

Ralsko - Srazy majitelů tuningových aut, tzv. Mimoňské války, které se odehrávaly dvakrát ročně v areálu bývalého vojenského letiště Hradčany v obci Ralsko, možná skončí. Menší počet účastníků totiž nepokrývá rostoucí náklady akce. Po skončení 15. tuningového srazu to za pořadatele uvedla Monika Rydlová. „Pronájem areálu je stále dražší. Nájemné se zvedlo již na jaře o 100 procent a teď ho máme zaplatit znovu,“ dodala Rydlová. Podle ní jsou to milionové částky, které si Liberecký kraj za poskytnutí plochy účtuje.

Výrazně také stouply náklady na zajištění bezpečnosti. Pořadatelé najímají profesionální bezpečnostní agenturu a brigádníky, platí za pohotovost záchranářů. „Oplocení areálu, mobilní záchody nebo evakuační plán, to všechno něco stojí,“ poznamenala Rydlová.

Víkendového srazu se zúčastnilo 4400 aut, pořadatelé ale počítali s tím, že dorazí zhruba 6000 vozů. Na vstupném tak utržili zhruba o milion méně, než plánovali. Návštěvnost nezvýšily ani závody Supermoto, na které přijeli motocyklový závodník Jakub Smrž, zpěvák Václav Noid Bárta nebo pornoproducent Robert Rosenberg.

Policie přijala kvůli akci mimořádná opatření a povolala posily z celého kraje. „Evidujeme osm trestných činů, šest se jich vyřídilo ve zkráceném řízení,“ dodal mluvčí českolipské policie Roman Bradáč. Neobjasněné podle něj zůstává jedno znásilnění a krádež auta za 150 tisíc korun.

Mimoňské války jsou spojeny s několika tragédiemi. V srpnu 2007 tam tehdy osmnáctiletý mladík, který se proháněl v noci po ranveji bez zapnutých světel, porazil a usmrtil otce tří dětí. Soud mu za to vyměřil rok vězení. Ještě před touto nehodou se stalo na srazu jiné neštěstí. Opilý řidič najel svým vozem do spících účastníků srazu a několik jich zranil. Také loni byli při akci dva lidé těžce zraněni, jeden účastník se dopustil trestného činu, když sedl za volant opilý a se zákazem řízení.

Na letišti Hradčany proběhly další Mimoňské války.
Zdroj: ČT24/Jaroslav Fiala