Český řidič kamionu se po půl roce v řeckém vězení vrátil domů

Praha – Řidič kamionu Karel Vojíř se po půl roce v řeckém vězení vrátil domů. Sedmapadesátiletý muž si v Řecku odpykával trest za převaděčství. V jeho kamionu našli policisté 13 afghánských běženců. Soud mu neuvěřil, že s uprchlíky nemá nic společného, a nejprve ho odsoudil na 14 let vězení. Pak trest snížil na šest let. Díky novému zákonu, který začal v Řecku platit v červenci, byl nakonec podmínečně propuštěn. Celý příběh Karla Vojíře odvysílají zítra večer Reportéři ČT.

Vše začalo loni v prosinci, když na trase Patras–Ankona našla ostraha trajektu v zamčeném kamionu 13 afghánských běženců. Na Štědrý den pak Vojíře poslal řecký soud na 14 let do vězení. V červnu u odvolacího soudu se řecko-českému právníkovi podařilo trest snížit na šest let. O měsíc později začal v Řecku platit nový zákon, který umožnil propustit vězně s trestem do šesti let nebo podmínkou. „Kdyby pan Vojíř nespáchal žádný trestný čin, úmyslný trestný čin, během tří let, pak bude jeho trest vymazán,“ dodal Vojířův právník Athanassios Pantazopoulos.

Kdy a jak se běženci do zamčeného kamionu dostali, si pan Vojíř stále neumí vysvětlit. Před naloděním totiž kamion prošel důkladnou kontrolou: „Spíš si myslím, že tam vlezli na lodi. To mi říkali i ti kluci, že se to děje, že lodníci byli podplacení.“ Vojířova slova o podplácení potvrdil i třiadvacetiletý Ali z Afghánistánu. Když podle něj zaplatí agentovi 3,5 tisíce eur, tak ho řidič vezme do kamionu a převeze: „Za dva tisíce o ničem neví, i tak se agentovi podaří vás dostat do lodi a do kamionu.“

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Karel Vojíř:

„Sedm a půl měsíce, co jsem byl pryč, nemůže mně ani mojí ženě nikdo vrátit ani nahradit. Ten psychický stres, který jsem tam prožil, a ona prožila tady.“

S ježděním zatím pan Vojíř přestat nechce. Řecku se ale bude podle svých slov vyhýbat velkým obloukem. Kvůli stejnému problému zůstávají v italském vězení další dva čeští řidiči. Jiří Novotný se mimosoudně dohodl na čtyřech letech, rodina teď vyřizuje, aby si trest odpykal v Česku. Miroslav Jaroušek se proti třem letům vězení odvolal a čeká na soudní přelíčení.