Kakaový král Michal Kraus chce zpátky do politiky

Praha – Michal Kraus, bývalý šéf poslaneckého klubu ČSSD, se po více než třech letech chce vrátit do politiky. Muž, který začínal ve sněmovně už v roce 1986 jako poslanec za KSČ a později se nechvalně proslavil kvůli podezřelému obchodu s kakaovými boby v Ghaně, je teď na třetím místě liberecké kandidátky sociální demokracie. Má tak reálnou šanci stát se opět poslancem. Informovala o tom dnešní MF Dnes. Kraus, jemuž hrozilo obvinění z praní špinavých peněz, pokusu o podvod a z korupce, by prý mohl být v politice opět užitečný. „Umím dávat lidi dohromady. Baví mě takové to obrušování hran,“ tvrdí.

Kraus proslul „kakaovou aférou“ z ledna 2006. MF Dnes tehdy zjistila, že podnikatel František Rigo, který byl v devadesátých letech agentem BIS a v roce 2004 skončil ve vězení za podvody, chtěl v roce 2001 koupit za téměř půl miliardy korun továrnu na zpracování kakaových bobů. Do africké Ghany ho tenkrát doprovázel i tehdejší poslanec za ČSSD Michal Kraus, jenž se pod smlouvu o smlouvě budoucí podepsal jako šéf projektu.

Rigo v policejním protokolu tvrdil, že částka půl miliardy korun byla část sumy z úplatku pro ČSSD za prodej stíhaček Gripen do České republiky. Kvůli neochotě Ghany odpovědět na českou žádost o právní pomoc se to však nikdy nepodařilo prokázat. Ačkoli ČR nemá s Ghanou smlouvu o právní pomoci, žalobci přesto doufali, že se tamní úřady budou žádostí zabývat.

Právní pomoc tak dorazila pouze z Británie, která však podle dřívějšího vyjádření žalobkyně nevnesla do kauzy žádný zvrat. Británii Česko žádalo o právní pomoc ohledně informací o tom, že Kraus s Rigem údajně v roce 2001 založili v Londýně společnost Corius. Rigo prý tvrdil, že ho k investici v Ghaně přiměl Kraus slibem, že finance poskytnou londýnští podnikatelé. Založení firmy Corius totiž prý spadá do doby, kdy vláda prosazovala nákup stíhaček. Dvojice Rigo-Kraus prý od obchodu v Ghaně ustoupila krátce poté, co sněmovna zamítla původní návrh na koupi letounů.

Krausovým problémem je, že nechce přiznat, kdo byl věřitelem, jenž mu v roce 2001 půjčil 1,9 milionu korun jako zálohu pro ghanský projekt. Kraus nejdříve řekl, že peníze obstaral sám Rigo, policii pak ale do protokolu uvedl, že skoro dva miliony dostal od jistého pardubického podnikatele. Následně je měl vložit na účet své matky a teprve pak je poslal na účet ghanské agentury pro privatizaci. Dluh však neměl jak splatit, na což si půjčil peníze od dalšího podnikatele. Policie jejich jména zná, Kraus je však oficiálně říct nechce.