Plzeňský kraj dal sestrám letní prémie 2,5 tisíce

Plzeň - Plzeňský kraj přilepší sestrám a porodním asistentkám ve svých šesti nemocnicích vyplacením mimořádných odměn k červencové a srpnové mzdě. Každý měsíc přibude k platu každé sestry prémiová částka dva a půl tisíce korun. Dohodli se na tom zástupci kraje, nemocnic a zdravotnických odborů, návrh ještě musí schválit rada kraje.

Z rozhodnutí vlády ČR se měly navýšit sestrám mzdy celorepublikově o 15 procent, zatím se ale zvýšení platů dotklo pouze třetiny nemocničních pracovnic především ve fakultních a státních zařízeních. V regionálních nemocnicích je ale růst platů problematický, protože přislíbené doplatky zatím od pojišťoven do nemocnic nedorazily. „Je to ve veřejném zájmu, z toho titulu udělám všechno pro to, aby sestry navýšení dostaly,“ řekla ČT hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová (ČSSD). Také proto se snaží řešit situaci zvláštními prémiemi.

Ovšem i toto řešení má háček, zákon takovou nedovolenou podporu neumožňuje. „To je takový fenomén, který teď necháváme po stránce právnické analyzovat,“ podotkla hejtmanka. Další jednání by podle Emmerové měla vyjasnit, jak realizovat vládní verdikt v rámci platných zákonných norem. Krajští radní budou mimořádné odměny pro sestry projednávat 31. srpna, Emmerová ale nevidí žádnou překážku ke schválení.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Průměrná mzda zdravotních sester v Česku činí 24 200 korun, ale například v nemocnici ve Stodě na západě Čech si sestry vydělají v průměru 17 tisíc hrubé měsíční mzdy. Především z tohoto důvodu zaznívá z řad místních sestřiček stále silnější nespokojenost. Vrchní sestra Jaroslava Dolejšová přiznává, že státní sektor je pro ně kvůli úrovni mezd lákavější.