Začátkem školního roku se policie zaměří na děti

Praha - Blíží se první zářijový týden, který je podle policistů označovaný jako jeden z rizikových, protože se děti vrací po prázdninách do školy. Podle policejních statistik jsou děti také poměrně častými viníky dopravních nehod, kdy každý den v průměru způsobí až dvě. Policie se v prvním zářijovém týdnu zaměří zejména na vybrané nebezpečné přechody u škol v jednotlivých krajích, kde bude pomáhat školákům s přecházením silnic. Děti jsou po prázdninách nepozorné a nebezpečí dopravní nehody jim hrozí právě tam. Policie upozorňuje i řidiče, aby zejména u škol zpomalili. Do konce července se stalo letos 408 nehod způsobených dětmi. Ročně umírá při takových nehodách v Česku v průměru 20 dětí a 200 se jich težce zraní.

Vedle pomoci s přechodem přes silnici budou policisté vysvětlovat i těm mladším, jak se mají chovat a na co si dávat pozor. Děti totiž reagují spontánně a jejich reakce jsou v dopravním prostředí často velmi nebezpečné. Podceňují situaci, vstupují do vozovky, mnohdy neodhadnou situaci a vzdálenost auta, které se k nim blíží.

Policisté dlouhodobě spolupracují s Besipem na prevenci a letos natočili také nový klip apelující na děti při docházení do školy.

Rozhovor s Petrem Janečkem (zdroj: ČT24)

Podle policie se počet nehod způsobených dětmi snižuje, ale čísla jsou zatím stále vysoká.

Ministerstvo dopravy i policisté upozorňují i na nový trend, kdy stále častěji rodiče vozí své děti do školy autem a tam pak často vznikají rizikové situace. Třeba zaparkované auto může překážet ostatním dětem při přecházení cesty.