Policie zatkla muže, který napadl poslance ODS

Plzeň - Kriminalisté dnes večer zadrželi sedmatřicetiletého muže, který je podezřelý z toho, že ve druhé polovině června napadl v Plzni poslance za ODS a bývalého náměstka hejtmana Plzeňského kraje Vladislava Vilímce. Muž byl obviněn z trestného činu výtržnictví. Stále není zřejmé, proč politika napadl. V případě odsouzení mu hrozí až dvouleté vězení. Informaci přinesl server novinky.cz.

Vilímec původně trestní oznámení na útočníka nepodal, policisté se přesto případem začali zabývat. Poslanec byl napaden v plzeňské Prešovské ulici bezprostředně po regionálním sněmu ODS, kde se rozhodlo o pořadí na kandidátce ODS pro podzimní předčasné volby do sněmovny. Vilímec tehdy uvedl, že útočník ho poznal na ulici a zaútočil na něj jako na představitele ODS, jejíž politiku prý agresor odsuzoval. Muže tehdy popsal jako urostlého padesátníka. Z incidentu vyvázl s pohmožděninami, neměl žádná vnitřní zranění.

„Poznal mě jako politika. Byl surový, brutální,“ popsal v červnu událost Vilímec, který byl do sněmovny zvolen v Plzeňském kraji. Vilímec si nemyslel, že útok souvisel s primárními volbami občanských demokratů.

Nejedná se o první případ, kdy se poslanec stal terčem fyzického útoku. Mezi nejznámější případy patří útok údajně několika mužů na někdejšího poslance ČSSD Pavla Dostála, jehož v roce 1997 napadli a pořezali v obličeji poblíž pražského malostranského sídla sněmovny. Před třemi roky zase neznámí útočníci zbili místopředsedu KSČM Jiřího Dolejše, který se musel podrobit dvěma operacím oka.

Vydáno pod