Sestry na Hradecku dostanou přidáno, stávková pohotovost má skončit

Hradec Králové - Vedení Královéhradeckého kraje se dohodlo se zdravotními sestrami z krajských nemocnic na zvyšování platů v následujících třech letech. Odbory se zavázaly odvolat stávkovou pohotovost, do které zdravotníci vstoupili 17. srpna. Z dohody vyplývá, že do konce roku 2012 se srovná výše platů středního zdravotnického personálu v krajských nemocnicích s platy zdravotníků ve státních příspěvkových organizacích. Rozdíl ve výši platů se bude podle dohody postupně snižovat v letech 2010 a 2011.

Podle odborářů je průměrný plat středního zdravotnického personálu v krajských nemocnicích hradeckého kraje nejnižší v zemi a pohybuje se kolem 20.000 korun, zatímco například ve státní Fakultní nemocnici v Hradci Králové je až o 7 000 korun vyšší. V Česku je průměrný plat sestry v nemocnici 24.221 korun.

Zástupci zdravotnických odborů se podle dohody stanou součástí nově vytvořené pracovní skupiny pro tvorbu koncepce zdravotnictví v Královéhradeckém kraji.

Zdravotní sestry původně požadovaly, aby jim kraj ze svého rozpočtu navýšil platy o 3 000 korun. Kraj letos v lednu sestrám přidal 1 200 korun, platy o zhruba 2 300 korun vzrostly také díky navýšení plateb pojišťoven. Navíc kraj sestrám slíbil od srpna zvýšení platů o 1 500 korun.

V pěti krajských nemocnicích pracuje na 3000 lidí, dalších více než 600 lidí kraj zaměstnává v příspěvkových organizacích, jako jsou zdravotnická záchranná služba. Ročně jde na platy všech krajských zdravotníků více než miliarda korun.