Žďárské nádraží čeká rekonstrukce

Žďár nad Sázavou – V příštím roce by mělo projít rekonstrukcí nádraží ve Žďáru nad Sázavou stejně jako sousední autobusová stanice. České dráhy a město dají na opravu dopravního terminálu kolem 70 milionů korun, z nich 50 půjde do železniční části. Radnice doufá, že na rekonstrukci autobusového nádraží dostane evropskou dotaci, která pokryje polovinu částky. Práce by měly začít v příštím roce.

Autobusové nádraží má mít po přestavbě tři bezbariérová krytá nástupiště se sedmnácti stáními pro autobusy. „Bude tam nové osvětlení i lavičky, celá zóna bude předlážděna,“ přiblížila místostarostka Žďáru Dagmar Zvěřinová.

Převážnou část rekonstrukce železniční stanice zaplatí České dráhy, město by se na nákladech mělo podílet desetinou. Radní města již doporučili zastupitelstvu, aby požadovaných pět milionů korun na tuto akci vyčlenilo v rozpočtu pro příští rok. „Chceme drahám deklarovat zájem spolupracovat,“ řekla Zvěřinová.

Výpravní budova byla postavena přibližně před 40 lety, kdy se trať elektrizovala. Dříve po žďárské trati jezdily i mezistátní expresy, dnes jsou na ní k vidění především rychlíky z Prahy do Brna a regionální vlaky. Denně stanicí projde několik tisíc cestujících. Dráhy původně chtěly uskutečnit revitalizaci této stanice s pomocí soukromého investora, kterého opakovaně hledaly v rámci projektu Živá nádraží. Nikdo ale o investici do žďárského nádraží neměl zájem.